Når skal du bruke hjelm?

Arbeidstilsynet har satt opp en liste over bruksområder for hodevern:
(2006)
Arbeidstilsynet har satt opp en liste over bruksområder for hodevern:
- Mot mekanisk påvirkning Hodevern bør alltid brukes ved arbeid hvor det er fare for hodeskade av mekaniske årsaker. Det kan for eksempel være ved arbeid i gruver og tunneler, arbeid i trange rom, arbeid med bolte- eller spikerpistol, bygge- og anleggsarbeid, skogsdrift, laste- og lossearbeid, arbeid i skipsverftsindustri og tungindustri. - Mot ekstrem varme Hodevern bør alltid brukes ved arbeid hvor det er fare for brann- eller heteskader. Eksempler på aktuelle arbeidsområder er brannslukningsarbeid, arbeid i smelteverk og støperier. - Mot ekstrem kulde Hvis arbeidet ditt utsetter deg for fare for forfrysninger eller kroniske lidelser, bør du alltid bruke hodevern. - Mot sprut Hodevern bør alltid brukes ved arbeid hvor det er fare for hodeskader som kan skyldes sprut fra gnister, smeltet metall, kjemikalier og lignende. - Mot elektriske støt Hvis det er fare for hodeskader som kan skyldes berøring med ledende, uisolerte ledninger og kabler i forbindelse med farlige spenninger, bør du alltid bruke hodevern. - Som vern for håret Håret ditt kan bli hengende fast i bevegelige maskindeler og roterende bor. Arbeid med skadelige og forurensende stoffer kan også skade håret ditt, bruk derfor alltid hodevern, hvis det er fare for dette. - Mot mindre støt Er det fare for at hodet kan skades ved støt eller skrubbing mot vegger og tak bør hodevern alltid brukes. - Motorkjøretøyer Bruk hjelm i henhold til krav i veitrafikklovgivningen, hvis du kjører motorsykkel eller moped.

Forpliktet til omsorg

26 juni 2025

I omsorgsplikten møtes arbeidslivets psykologi og jus. Seniorkonsulent Øystein Grytøyr mener omsorgsplikten er det viktigste begrepet vi har i arbeidslivet. Men hva det faktisk er, kommer an på hvem du spør. Det er ikke godt nok skriver han i denne kronikken fra HMS-magasinet 02.05.25.

Slik mestrer du stress på hjemmekontoret

19 mai 2025

Som arbeidsgiver har du ansvar for å sikre at dine ansatte har et forsvarlig arbeidsmiljø, også på hjemmekontoret. Dette strekker seg utover de fysiske arbeidsforholdene, og omfatter også psykisk belastning i arbeidshverdagen. Samtidig har hver enkelt arbeidstaker ansvar for å medvirke gjennom å  tilpasse seg så langt det går, gi beskjed når noe ikke fungerer, og sammen med arbeidsgiver eller nærmeste leder komme frem til løsninger som minsker arbeidsrelatert stress.

Scroll til toppen