Mykje lys og mykje varme

Ikke bare er Løiten Lys på Hedemarken eneste i sitt slag her i landet, men kanskje også ute i den store verden. Ganske spesielt er også det internasjonale miljøet i lysestøperiet og trivselen på arbeidsplassen

Tekst: Kari Flaata Halling (2003) Ikke bare er Løiten Lys på Hedemarken eneste i sitt slag her i landet, men kanskje også ute i den store verden. Ganske spesielt er også det internasjonale miljøet i lysestøperiet og trivselen på arbeidsplassen.

-Folk har fortalt meg at de blir fylt med andaktsfølelse når de kommer inn her. Jeg tør påstå at vi har ikke sure kunder, og dette er med å bidra til at vi trives på arbeidsplassen, sier Wenche Nordnes, en av de ansatte på Løiten Lys. Wenche viser rundt i det populære lysestøperiet på Løten. Utstillingene med de kunstferdige lysene er et syn for øyet. Fire etasjer er fulle av lysopplevelser, omkranset av de skjønneste dekorasjoner. Akkurat nå er julen i fokus, og busslaster med folk strømmer til for å gjøre julehandel og komme i god, gammeldags førjulsstemning. Innimellom alle lysene finnes smånips og gaveartikler, blant annet keramikk fra Thailand. Som en kontrast selges gedigne møbler i teak, også laget i Thailand av 50-150 år gamle materialer. Besøkende har også anledning til å handle i fem andre forretninger med et bredt varesortiment eller ta en tur opp på Bokloftet.

Fra akevitt til lys Tormod Tønseth er initiativtakeren til Løiten Lys og Varme AS, til daglig kalt Løiten Lys. Ikke nok med at han har skaffet 40 arbeidsplasser til Hedmarksbygda Løten, men han har også gjort det unike lysestøperiet til et av de mest attraktive turiststedene i distriktet. I dag fungerer han som daglig leder og har aksjemajoriteten i foretaket. - Jeg begynte med lys i et kjellerrom hjemme. I 1996 flyttet jeg inn i lokalene her og hadde 400 kvadratmeter til disposisjon. Prøvde litt forsiktig med å stille ut og gjøre noe spesielt ut av den kolleksjonen med lys jeg hadde. Det tok helt av med en gang, forteller Tønseth. I dag har Løiten Lys og Varme ca. 3000 kvm lokaler. I underetasjen produseres kunstlys av beste kvalitet i voks og stearin. Lysestøperiet holder til i de lokalene der det tidligere var saft og syltetøyproduksjon (senere kjøpt opp av Nora). I samme bygning finnes også Løiten Brænderis lokaler med utstyr fra selve spritproduksjonen, som er fredet av Riksantikvaren. - Tidligere har det vært akevittproduksjon her. Det kjente merket Løiten Linie Aquavit stammer herfra. Selve akevittproduksjonen sluttet i "forbudstida", da brennevin ble monopolisert. Da flyttet akevittproduksjonen til Oslo, mens spritproduksjonen fortsatte her på stedet inntil for få år siden, forteller Tønseth.

Internasjonalt miljø Det er et internasjonalt og hjemmekoselig miljø på Løiten Lys. De første flyktningene som fikk arbeid her var fra Vietnam. I dag er seks nasjoner representert, og alle er som en stor familie. Vi hilser på Lin fra Thailand, som er i gang med å dyppe lys, og Mao, også fra Thailand, driver og dekorerer dråpelys. Sadmir fra Bosnia strør glitter på juletrelysene. -Enkelte reagerer på at vi har så mye utenlandsk arbeidskraft, men de er utrolig dyktige og har et håndlag med ting som vi nordmenn ikke har. Det er heller ingen forskjellsbehandling når det gjelder lønn. De fleste i butikken er organisert i Handel og Kontor, og arbeiderne i produksjonen er i kjemisk forbund, sier Wenche Nordnes, som har vært med siden starten. Wenche har et allsidig arbeide. Hun er kundebehandler og driver med guiding for de mange busslastene med folk som jevnlig kommer innom det populære lysestøperiet. Hun er også med å lage lys og setter frem varer i butikken. -Lysene er populære julegaver, men fordi de er så dekorative, opplever vi også at mange kjøper lys til seg selv, enten for å brenne eller bare ha dem til pynt. Vi satser på kvalitet. Folk som besøker oss, kan komme ned på støperiet på dagtid og se på produksjonen. Da vil de forstå hvilket arbeide som ligger bak lysene, sier Wenche. Etter en rundtur i huset, gjør vi som mange andre besøkende, avslutter med en kopp kaffe i den trivelige kafeteriaen med eksotiske planter og fontener. Først må man gå gjennom en meget spesiell grotte, en opplevelse i seg selv. Levende lys plassert rundt omkring gir en helt spesiell stemning. Innstøpt i betongveggen troner et gedigent Buddha-ansikt. Midt på gulvet står en ønskebrønn. Inntektene fra denne går til veldedige formål. -Den orientalske grotten er et symbol på at vi respekterer hverandres religioner. Vi går så godt sammen og har faktisk aldri hatt noen konflikter. Alt det vakre vi har rundt oss, og at vi har et veldig fellesskap, gjør at dette må være Norges triveligste arbeidsplass, mener Wenche og tenner et lys for julefred og juleglede.

Emosjonelt arbeid – vi inviterer til foredrag på Verdens arbeidsmiljødag

13 mars 2025

Det er mange arbeidsplasser som står i situasjoner som kan oppleves som emosjonelt og relasjonelt belastende. Det betyr ikke at vi nødvendigvis kan fjerne eksponeringsfaktoren, men bedrifter må jobbe organisatorisk på en slik måte at ansatte ikke blir syke av det. Vi inviterer til foredrag om emosjonelt arbeid på Verdens arbeidsmiljødag 28. april.

Scroll til toppen