Delseier for SAS-piloter

Åtte SAS-piloter som ble sagt opp fra jobben sin fordi de var fylt 60 år, får fortsette i stillingen mens saken deres går for retten.

Tekst: Turid Børtnes (2010)

 

Åtte SAS-piloter som ble sagt opp fra jobben sin fordi de var fylt 60 år, får fortsette i stillingen mens saken deres går for retten.

Det er Borgarting lagmannsrett som har gitt de åtte pilotene lov til å gjeninntre i sine tidligere stillinger som de måtte forlate i september i fjor, mens saken pågår. Arbeidsgiveren deres, SAS, har anket denne kjennelsen til Høyesteretts anke­utvalg.

Aldersdiskriminering

  • Selve oppsigelsessaken dreier seg om aldersdiskriminering, om det foreligger saklig grunn til å forskjellsbehandle og dermed si opp ansatte som har rett til pensjon i bedriften de jobber i, men som ikke har nådd vanlig aldersgrense for flygere på 65 år, forklarer advokat Jon Gisle i Arbeidsrettsadvokatene. Jon Gisle har vært prosessfullmektig for de åtte så langt i saken. I tingretten fikk SAS medhold i at det ikke var ulovlig aldersdiskriminering å si opp pilotene. Retten mente at det i dette tilfellet var en saklig begrunnelse for å bruke diskrimineringslovens unntaks­bestemmelse om forskjellsbehandling, fordi en oppsigelse ikke ville få samme økonomiske konsekvenser for ansatte som hadde rett på pensjon som for yngre ansatte.

EU-direktivet

Advokat Jon Gisle er svært skeptisk til denne rettsavgjørelsen, han peker på EU-direktivet om generell diskriminering, og EF-domstolen som har tolket unntaksbestemmelsen slik at den må være forankret i nasjonal rett. - Det er den ikke i dette tilfellet. Man kan ikke si opp folk bare fordi de har rett til pensjon på bakgrunn av bedriftsinterne avtaler og bestemmelser. EF-domstolen krever en hjemmel i norsk rett, en slik finnes ikke. Slik Gisle tolker lagmannsrettens betraktninger i forbindelse med kjennelsen om lov til å gjeninntre i stillingen, mener han at retten langt på vei deler denne oppfatningen.

Svekke stillingsvernet

  • I Norge har arbeidstakere rett til alderspensjon etter fylte 67 år, men det er likevel ikke lov å si dem opp uten å ha en saklig grunn. Arbeidstakerne kan selv bestemme når de vil gå av inntil de er 70 år, som er den generelle aldersgrensen i arbeidslivet. Det samme må gjelde piloter som har rett på pensjon etter 60 år, men har en aldersgrense på 65. Gisle advarer mot å svekke stillingsvernet for ansatte i disse mellomgruppene, det vil være ulovlig aldersdiskriminering. Pilotene har anket oppsigelsessaken videre til lagmannsretten, der skal den opp til behandling i juni i år. I tillegg til de åtte pilotene som nå har fått medhold i at de kan gjeninntre i stillingene sine, omfatter saken to andre piloter som ikke tilhører samme fagforening som de åtte. Det er også anlagt egen sak for fire andre piloter som ble sagt opp i fjor. Det var i 2008 SAS ville nedbemanne i alle de tre nordiske landene og sa opp rundt 50 piloter som alle var over 60 år.

Emosjonelt arbeid – vi inviterer til foredrag på Verdens arbeidsmiljødag

13 mars 2025

Det er mange arbeidsplasser som står i situasjoner som kan oppleves som emosjonelt og relasjonelt belastende. Det betyr ikke at vi nødvendigvis kan fjerne eksponeringsfaktoren, men bedrifter må jobbe organisatorisk på en slik måte at ansatte ikke blir syke av det. Vi inviterer til foredrag om emosjonelt arbeid på Verdens arbeidsmiljødag 28. april.

Scroll til toppen