Hovedverneombudets oppgaver og rolle
Hva gjør egentlig et hovedverneombud? Hvordan blir man valgt, og hvilken myndighet har man? Les mer her.
Tekst: Turid Børtnes (2008)
Hotellvertinne Cecilie Laeskogen ved Sundvolden Hotel nøyer seg ikke med å sørge for gode arbeidsbetingelser for sine ansatte, hun prøver å lete frem hver enkelts spesielle kompetanse og gir dem oppgaver deretter.
Hotellet, som ligger ved Tyrifjorden i Hole kommune, er Norges eldste hotell med en historie helt tilbake til 1648 da det var skysstasjon ved Gamle Kongevei over Krokskogen. Ansatte som har en spesiell kompetanse får utfolde seg på Sundvolden. I lengre tid hadde ledelsen og de som betjente hotellets bar snakket om at baren burde gjøres om, den var uhensiktsmessig. En dag hotellvertinnen kom på jobb fant hun et team med snekker og rørlegger i full gang med jobben. Det var en servitør med snekkerutdannelse og vaktmesteren som også er rørlegger, som på eget initiativ bygde om baren. - Slikt er kjempemoro. Det viser betydningen av å forsøke å finne den enkeltes spesialkompetanse og interesseområde og gi dem mulighet til å utfolde seg. For hotellet har det stor betydning at de ansatte kommer med gode forslag. Vi har hele tiden behov for å utvikle og fornye oss og gi gjestene nye tilbud. Hotellet har planer om å sette flere slike forslag ut i livet, blant annet i spa-avdelingen og ved å lage en liten butikk med hotellets egenproduserte produkter. All mat lages fra bunnen av, hotellet har egen pølsemaker, butikkslakter, baker og konditor og produserer blant annet pålegg, pølser, brødvarer og konditorvarer. - Vi driver en liten næringsmiddelbedrift, mener Laeskogen.
Laeskogen har tro på fagkompetanse, det er helt avgjørende å ha dyktige folk med en god faglig plattform, enten de jobber på kjøkkenet, i spa-avdelingen eller med renhold. Derfor satser hun på fagutdannet personale i den grad det er mulig, og prøver å få så mange som mulig til å ta fagbrev. - Jeg tror det er med på å skape langsiktighet for dem som arbeider her. De skjønner at vi vil beholde dem når vi investerer i videreutdannelsen deres. Dessuten gjør det noe med vår yrkesstolthet å vite at vi kan faget vårt. Hotellet har blant annet utdannet en egen vinkelner og diplomkokk og sender mellomledere på kurs i ledelsesfag på Høgskolen i Buskerud. Helst så hotellvertinnen at samtlige ansatte hadde en eller annen form for utdannelse eller fagbrev.
Hotellet har et svært lavt sykefravær, mellom 3 og 4 prosent, men hotellvertinnen bedyrer at det er lov å være syk eller for den del, gravid. - Jeg har tre barn selv og har veldig stor respekt for det å være gravid og samtidig være i arbeid. Da er tilrettelegging viktig. Det er dessuten en investering å legge forholdene til rette for utsatte grupper, de ansatte føler seg ivaretatt og vi får lojale medarbeidere tilbake. Gravide får avlastning ved tunge løft, de kan gå ned i spa-avdelingen hver dag og slappe av og legge beina høyt en halvtime, og de kan få redusert stilling hvis de har behov for det. Therese Johnsrud, soussjef på kjøkkenet og snart gravid i åttende måned, synes tilretteleggingen fungerer veldig bra. Før jobbet hun skift, men har nå bare tidligvakter. Hun har nylig gått ned i 75 prosent stilling på grunn av graviditeten. - Det var veldig fint å få seks timers dager, alt blir lettere da. For soussjefen fungerer tilretteleggingen så bra at hun ikke har hatt behov for å benytte tilbudet om avslapning i spa-avdelingen i arbeidstiden.
Takket være god tilrettelegging har ikke soussjef Therese Johnsrud problemer med å jobbe til tross for at hun er gravid i åttende måned.
Belastningslidelser er utbredt i hotellbransjen og de ansatte ved Sundvolden Hotel kjenner også på det, selv om sykefraværet er lavt. Hotellet driver eget treningssenter for nærområdet. De ansatte har tilbud om gratis gruppetrening der, men det er en utfordring å få med dem som trenger det mest. Det gjelder særlig de som jobber med renhold. - Jeg har ikke tenkt å gi meg, men det er vanskelig å motivere dem som har de mest belastende oppgavene. Det er gjerne de som trener uansett, som benytter tilbudet mest. Renholder Hege Borgli kjenner seg igjen. Hun har tatt fagbrev som renholder, men etter at hun fikk barn, strekker ikke tiden til når det gjelder trening. Hotellet, som ble IA-bedrift så tidlig som i 2003, har et arbeidsmiljøutvalg som møter fast to ganger i året. I tillegg møtes avdelingslederne en gang per uke og de ansatte i avdelingene har faste møter hver sjette uke. Alle ansatte gjennomfører medarbeidersamtaler en gang i året, avdelingslederne to ganger per år.
Hva gjør egentlig et hovedverneombud? Hvordan blir man valgt, og hvilken myndighet har man? Les mer her.
Arbeidsmiljøloven (aml) § 6-1 slår fast at alle virksomheter skal ha verneombud. For virksomheter med færre enn 5 ansatte kan partene skriftlig avtale en annen ordning. Hva er verneombudets ansvarsområde, og hvilke oppgaver og rettigher følger med vervet? Og hva er egentlig forskjellen mellom vernetjenesten og fagforeningen?
Verneombudene er ryggraden i det lokale arbeidsmiljøarbeidet – men får egentlig verneombudene den annerkjennelsen som er nødvendig? Blir de tatt på alvor? Hva må til for å styrke rollen og sikre godt partssamarbeid lokalt? Vi setter vernetjenesten på agendaen under Arendalsuka. Velkommen til paneldebatt i Samfunnsteltet torsdag 14. august kl. 14.30.