Urolig søvn årsak til utbrenthet

Det er ikke overtiden i seg selv som skaper utbrenthet. Det er mangel på søvn og økt uro for jobben, som fører til dette.

Tekst: Morten Dahl (2001)

Det er ikke overtiden i seg selv som skaper utbrenthet. Det er mangel på søvn og økt uro for jobben, som fører til dette.

Det viser tall fra svensk forskning. Ifølge professor Torbjörn Åkerstedt ved Institut för psykosocial medicin ved Karolinska Institutet, har overtid bare en liten effekt på menneskenes helse.

  • Vi må arbeide minst 50 timer i uka for å komme opp i risikosonen. Hvis du i tillegg har mulighet til å bestemme selv over din tid, vil selv dette antall timer ha svært få negative effekter, sier Åkerstedt.

Han mener at forstyrret søvn er den faktoren som teller mest når folk blir utbrent.

 

Morgendagens problemer

  • Vår hypotese er at vi man ikke kan bli utbrent uten å få forstyrret søvnen. Om du blir så stresset at du uroer deg for morgendagen, da har du fått problemer. De som stresser under arbeidsdagen, men ikke bekymrer seg for neste dag, har ingen problemer, sier professoren.

Han legger imidlertid til at risikoen for å bli utbrent fordobles med høye arbeidskrav. Liten sosial støtte innebærer en 65-prosent sjanse for risikoøkning. Selv mener Torbjörn Åkerstedt at utbrenthet er et lite egnet ord, men vil heller kalle det mental trøtthet.

Mine forventninger til arbeidslivet

07 juli 2025

Vi har nylig hatt en ungdom på arbeidsutplassering hos oss en uke. Her er hennes tanker om generasjon z, om fremtiden og ikke minst om arbeidslivet.

Forpliktet til omsorg

26 juni 2025

I omsorgsplikten møtes arbeidslivets psykologi og jus. Seniorkonsulent Øystein Grytøyr mener omsorgsplikten er det viktigste begrepet vi har i arbeidslivet. Men hva det faktisk er, kommer an på hvem du spør. Det er ikke godt nok skriver han i denne kronikken fra HMS-magasinet 02.05.25.

Slik mestrer du stress på hjemmekontoret

19 mai 2025

Som arbeidsgiver har du ansvar for å sikre at dine ansatte har et forsvarlig arbeidsmiljø, også på hjemmekontoret. Dette strekker seg utover de fysiske arbeidsforholdene, og omfatter også psykisk belastning i arbeidshverdagen. Samtidig har hver enkelt arbeidstaker ansvar for å medvirke gjennom å  tilpasse seg så langt det går, gi beskjed når noe ikke fungerer, og sammen med arbeidsgiver eller nærmeste leder komme frem til løsninger som minsker arbeidsrelatert stress.

Scroll til toppen