Hva er vernetjenestens rolle og betydning i arbeidslivet?

Trenger vi egentlig verneombud?

Vi setter vernetjenesten på agendaen under Arendalsuka. Velkommen til paneldebatt i Samfunnsteltet torsdag 14. august kl. 14.30. Hvis du ikke er i Arendal kan du følge streamen på nettsidene til Arendalsuka.

Trenger vi egentlig verneombud?

Verneombudene er ryggraden i det lokale arbeidsmiljøarbeidet – men får egentlig verneombudene den annerkjennelsen som er nødvendig? Blir de tatt på alvor? Hva må til for å styrke rollen og sikre godt partssamarbeid lokalt? Hvordan sikrer vi at verneombud, og ledere, har kompetansen, tiden, tryggheten og motivasjonen for å utvikle gode arbeidsmiljø?  

Vi løfter nye funn og spør partene i arbeidslivet og myndighetene: 
🔹 Hvordan styrke vernetjenesten? 
🔹 Hva er partenes ansvar? 
🔹 Hvordan sikre bedriftsdemokratiet og medvirkning i praksis? 

Bli med - fyll Samfunnsteltet og sett vernetjenesten på agendaen med oss! Hvis du ikke er i Arendal kan du følge streamen på Arendalsuka sine nettsider.

 

Hva er vernetjenestens rolle og betydning i arbeidslivet?

Målet med arrangementet er å løfte fram verneombudenes betydning for samarbeid og medbestemmelse på arbeidsplassene.

Den norske arbeidslivsmodellen omtales ofte som “det norske gullet” fordi man har oppnådd både høy produktivitet, kompetanse og fått gode arbeidsplasser gjennom et tett samarbeid mellom arbeidslivets parter og myndighetene. Det samarbeidet som foregår i spissen av organisasjonene, der oppgavene blir utført, trekkes imidlertid sjelden frem. Det er samarbeidet på toppnivå både nasjonalt, i bransjene og i virksomhetene som får oppmerksomheten.

Vi mener det er på tide å vri blikket og sette søkelyset på nederste nivå i organisasjonene. Her finner vi verneombudene, de er representert i små virksomheter helt ned til 5 ansatte og i hvert verneområde i alle i de store. Det er her “gullet” i form av god samarbeids- og arbeidsmiljøkultur utvikles.
Vi vil derfor lage et arrangement der vi inviterer arbeidslivets parter til å diskutere noen av de sentrale utfordringene vernetjenesten står ovenfor.


I år legges det frem, for første gang på lenge, flere forskningsrapporter om vernetjenestens utfordringer. Det er også forventet at regjeringen vil konkretisere Arbeidsmiljølovens krav til Psykososialt arbeidsmiljø denne våren og det er uten tvil et år hvor det er viktig å debattere demokratiets tåleevne og mulighet for å videre utvikles – bedriftsdemokratiets betydning bør derfor få oppmerksomhet.

Sigrid Engen, daglig leder i Arbeidsmiljøsenteret, vil lede debatten. Deltagere i debatten er:
• Henrik Dahle. Fagsjef arbeidsliv og advokat. UNIO
• Heidi Sommarset. Seniorrådgiver, HMS. Virke
• Sigve Knutsen. Direktør. Havindustritilsynet
• Frode Engen. Arbeidsmiljøpolitisk ansvar, LO sekretær. Landsorganisasjonen
• Per Olav Skurdal Hopsø, AP, statssekretær for arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Mine forventninger til arbeidslivet

07 juli 2025

Vi har nylig hatt en ungdom på arbeidsutplassering hos oss en uke. Her er hennes tanker om generasjon z, om fremtiden og ikke minst om arbeidslivet.

Forpliktet til omsorg

26 juni 2025

I omsorgsplikten møtes arbeidslivets psykologi og jus. Seniorkonsulent Øystein Grytøyr mener omsorgsplikten er det viktigste begrepet vi har i arbeidslivet. Men hva det faktisk er, kommer an på hvem du spør. Det er ikke godt nok skriver han i denne kronikken fra HMS-magasinet 02.05.25.

Slik mestrer du stress på hjemmekontoret

19 mai 2025

Som arbeidsgiver har du ansvar for å sikre at dine ansatte har et forsvarlig arbeidsmiljø, også på hjemmekontoret. Dette strekker seg utover de fysiske arbeidsforholdene, og omfatter også psykisk belastning i arbeidshverdagen. Samtidig har hver enkelt arbeidstaker ansvar for å medvirke gjennom å  tilpasse seg så langt det går, gi beskjed når noe ikke fungerer, og sammen med arbeidsgiver eller nærmeste leder komme frem til løsninger som minsker arbeidsrelatert stress.

Scroll til toppen