Tre a-er for arbeids­innvandrerne

Dette er verktøyene fagbevegelsen vil ha når de møter arbeids­innvandrere som kommer til Norge: Ansettelse, avtale og solidarisk ansvar.

(2008)

Dette er verktøyene fagbevegelsen vil ha når de møter arbeids­innvandrere som kommer til Norge: Ansettelse, avtale og solidarisk ansvar.  

Oslo Bygningsarbeiderforening er en del av Fellesforbundet, det største LO-forbundet i privat sektor. Importen av arbeidstakere fra andre EU-land har satt sitt preg på forbundet. Addeco, spesialisert på utleie av utenlandske fagfolk, er bedriften med flest medlemmer i Fellesforbundet, hårfint foran Skanska og de øvrige, tradisjonelle produksjonsbedriftene. 1.500 Adecco-ansatte har tariffavtale fra Fellesforbundet. Også de andre store aktørene i dette arbeidsmarkedet begynner å føye seg etter regelverket. Det er for eksempel blitt inngått avtale om ventelønn mellom oppdrag i bemanningsbyrået Jobzone, og i "norske" bedrifter som Alliero sitter polske og norske tillitsvalgte sammen i klubbstyret.

Anstendige vilkår I desember i fjor ble Lov om offentlig innkjøp endret. Nå har kommuner, fylker og offentlige virksomheter fått ansvar for at underleverandører tilbyr anstendige lønns- og arbeidsvilkår. På Oslofjordkonferansen nylig la 18 store fagforeninger i Fellesforbundet, blant dem Oslo Bygningsarbeiderforening, strategien for å få regjeringen til å vedta solidaransvar for lønn, overtid og feriepenger. I tillegg krever mange foreninger at det skal bli vanskeligere for NHO å trenere vedtak om allmenngjøring av tariffavtaler. Å allmenngjøre tariffavtaler vil si å gjøre dem bindende også for arbeidstakere og arbeidsgivere uten tariffavtale. Muligheten for allmenngjøring var noe LO stilte krav om under EØS-debatten i 1991 til -92. Det er en rettighet som er lite verd dersom underleverandørene ikke gir reelt innsyn. Arbeidsinnvandrere får i en del tilfelle tre ulike dokumentasjoner på tilknytning til underleverandør: En de skal vise til arbeidstilsyn og fagforening, en annen de skal vise norske skattemyndigheter, og en tredje til skattemyndighetene i hjemlandet. Selv om dette er ulovlig, lar det seg ikke avdekke uten at byggherre eller entreprenør som har oppdraget og leier inn underleverandører, tar et solidarisk ansvar for at lover, regler og tariffer blir fulgt. Allmenngjorte tariffavtaler er lite verdt uten reell innsynsrett for tillitsvalgte og ordninger med solidaransvar. Oppdragsgiveren må stå faktisk økonomisk ansvarlig for at den allmenngjorte delen av tariffavtalen faktisk følges i hele kjeden av underentreprenører, påpeker EØS-ekspert Dag Seierstad.

Trenger vi egentlig verneombud?

09 juli 2025

Verneombudene er ryggraden i det lokale arbeidsmiljøarbeidet – men får egentlig verneombudene den annerkjennelsen som er nødvendig? Blir de tatt på alvor? Hva må til for å styrke rollen og sikre godt partssamarbeid lokalt? Vi setter vernetjenesten på agendaen under Arendalsuka. Velkommen til paneldebatt i Samfunnsteltet torsdag 14. august kl. 14.30.

Mine forventninger til arbeidslivet

07 juli 2025

Vi har nylig hatt en ungdom på arbeidsutplassering hos oss en uke. Her er hennes tanker om generasjon z, om fremtiden og ikke minst om arbeidslivet.

Forpliktet til omsorg

26 juni 2025

I omsorgsplikten møtes arbeidslivets psykologi og jus. Seniorkonsulent Øystein Grytøyr mener omsorgsplikten er det viktigste begrepet vi har i arbeidslivet. Men hva det faktisk er, kommer an på hvem du spør. Det er ikke godt nok skriver han i denne kronikken fra HMS-magasinet 02.05.25.

Scroll til toppen