Salt i såret

Nordmenn spiser i gjennomsnitt dobbelt så mye salt som anbefalt. Nå vil bedrifter redusere inntaket.

Tekst: Mats Løvstad (2010)

 

Nordmenn spiser i gjennomsnitt dobbelt så mye salt som anbefalt. Nå vil bedrifter redusere inntaket.

Et stadig økt fokus på kosthold fra både myndigheter og forbrukernes side, har satt et økt press på næringsmiddelindustrien om å øke tilbudet av matvarer med redusert saltinnhold. Selv om mange bedrifter i norsk matbransje vil bidra til et sunnere kosthold, er det mange hensyn som skal tas i forhold til for eksempel holdbarhet og mattrygghet. - Salt kan fungere som et hinder for fremvekst av bakterier man helst vil unngå, forklarer seniorrådgiver Hans Blom ved Nofima Mat som er en av ressurspersonene som skal bidra til å øke kompetansen om salt i norske bedrifter.

Seks prøvekaniner I alt deltar nå seks norske bedrifter i et nettverk der hensikten er å gi bedriftene nødvendig kunnskap for å kunne redusere saltinnholdet i sine produkter. En av bedriftene har satt seg som mål å redusere natriuminnholdet i lettmargarin. - Bedriftene tester ut flere alternativer basert på ulike problemstillinger. En annen produsent har testet ut en kyllingpølse med rapsolje og redusert saltinnhold med salterstattere, sier Ida Synnøve Grini som leder nettverket. Utfordringen for bedriftene ligger i å beholde den sensoriske kvaliteten på produktene, som for eksempel tekstur. - Flere bedrifter går inn for en gradvis reduksjon av salt, men de vil samtidig være sikre på hva en slik reduksjon gjør med for eksempel holdbarheten til produktet. De ønsker i tillegg mer kunnskap om de ulike salterstatterne som finnes på markedet, sier Grini.

Utfordrer myndighetene Nofima Mat og Grini mener nå norske myndigheter bør på banen, og vurdere salterstattere ut fra et helseperspektiv. - Myndighetene har lite kunnskap om salterstattere. Hva skjer nå natrium erstattes med for eksempel kalium eller andre næringsstoffer? Kan salterstattere være skadelige for kroppen, spør Grini og trekker paralleller til problemstillingen rundt kunstig søtningsstoff. - Vi må regne med at det blir diskusjoner rundt bruken av salterstattere også, og myndighetene har nå en gyllen mulighet til å ligge i forkant av utviklingen, avslutter hun.

Fakta om salt i mat: - Myndighetenes kostholdsanbefaling for salt er i dag ikke mer en 5 gram per dag, mens nordmenn i dag spiser cirka 10 gram per dag. - Forskning viser at lavere saltinntak kan redusere risikoen for hjerteinfarkt, slag og fedme.

(www.helsedirektoratet.no)

Verneombudets rolle og oppgaver

07 august 2025

Arbeidsmiljøloven (aml) § 6-1 slår fast at alle virksomheter skal ha verneombud. For virksomheter med færre enn 5 ansatte kan partene skriftlig avtale en annen ordning. Hva er verneombudets ansvarsområde, og hvilke oppgaver og rettigher følger med vervet? Og hva er egentlig forskjellen mellom vernetjenesten og fagforeningen?

Trenger vi egentlig verneombud?

09 juli 2025

Verneombudene er ryggraden i det lokale arbeidsmiljøarbeidet – men får egentlig verneombudene den annerkjennelsen som er nødvendig? Blir de tatt på alvor? Hva må til for å styrke rollen og sikre godt partssamarbeid lokalt? Vi setter vernetjenesten på agendaen under Arendalsuka. Velkommen til paneldebatt i Samfunnsteltet torsdag 14. august kl. 14.30.

Scroll til toppen