Nytt om regler

Endring i kjemkalieforskriften. PCB-holdige kondensatorer i lysarmaturer skal fjernes. Statens forurensningstilsyn SFT anmelder Rana-bedrift. Næringslivets sikkerhetsorganisasjon.

(2003)

Arbeidstilsynet

Endring i kjemkalieforskriften Det er fastsatt endringer i forskrift om vern mot eksponering for kjemikalier på arbeidsplassen. Endringene omfatter primært arveskadelige stoffer, støv fra harde tresorter og røyk- og kjemikaliedykking. Fra 29. april 2003 vil forskriften også omfatte røyk- og kjemikaliedykking. Arbeidsgiver skal sørge for at bestemmelsene blir gjennomført. (Best. nr. 566) Bestemmelsene om overtid endret Som antagelig de fleste har fått med seg, ble reglene om overtidsarbeid endret fra 28. februar i år. Den endringen som har fått størst oppmerksomhet er at det nå blir lov å arbeide 400 timer overtid pr år mot tidligere 200 timer på frivillig basis. (Best.: LOV-2003-02-28-13) Direktoratet for brann og elsikkerhet

PCB-holdige kondensatorer i lysarmaturer skal fjernes Som ledd i myndighetenes arbeid med å hindre at PCB kommer på avveie, er det vedtatt et forbud mot å ha PCB-holdige kondensatorer i lysarmaturer (lysrør- og daglampearmaturer) i bruk etter 1. januar 2005. DBE og Statens forurensningstilsyn ber lokale eltilsyn om å bidra med informasjon og kartlegging av fremdriften av dette.

Statens forurensningstilsyn SFT anmelder Rana-bedrift SFT har anmeldt Fundia Ameringsstål AS i Mo i Rana til politiet fordi bedriften lov være å iverksette tiltak etter at de i mai i fjor oppdaget høye utslipp av dioksiner. Bedriften har siden 1997 rapportert om utslipp av dioksiner på ett til tre gram pr år, men unnlot å rapportere noe i fjor. Det viste seg at utslippet ble beregnet til 17 gram. Fundia oppga i stedet en gjennomsnittsverdi gjennom seks år. SFT vil vurdere straffeforfølgelse etter 30. april som er fristen bedriften har fått for å legge frem resultater etter nye målinger.

Næringslivets sikkerhetsorganisasjon Sikkerhet på reise eller jobb i utlandet Reise og opphold i enkelte land kan nå være forbundet med større fare enn til vanlig. NSO går derfor ut med en del råd til dem som er nødt til å reise i utsatte områder og land. De anbefaler blant annet å skaffe seg oppdatert kunnskap om det området en skal reise til og områder hvor bedriften utstasjonerer ansatte.

Trenger vi egentlig verneombud?

09 juli 2025

Verneombudene er ryggraden i det lokale arbeidsmiljøarbeidet – men får egentlig verneombudene den annerkjennelsen som er nødvendig? Blir de tatt på alvor? Hva må til for å styrke rollen og sikre godt partssamarbeid lokalt? Vi setter vernetjenesten på agendaen under Arendalsuka. Velkommen til paneldebatt i Samfunnsteltet torsdag 14. august kl. 14.30.

Mine forventninger til arbeidslivet

07 juli 2025

Vi har nylig hatt en ungdom på arbeidsutplassering hos oss en uke. Her er hennes tanker om generasjon z, om fremtiden og ikke minst om arbeidslivet.

Forpliktet til omsorg

26 juni 2025

I omsorgsplikten møtes arbeidslivets psykologi og jus. Seniorkonsulent Øystein Grytøyr mener omsorgsplikten er det viktigste begrepet vi har i arbeidslivet. Men hva det faktisk er, kommer an på hvem du spør. Det er ikke godt nok skriver han i denne kronikken fra HMS-magasinet 02.05.25.

Scroll til toppen