Kan gi forbud mot alenearbeid

Hvis faren ved alenearbeid ikke lar seg redusere gjennom risikodempende tiltak, kan det bli aktuelt å forby alenearbeid på den konkrete arbeids­plassen.
Tekst: Turid Børtnes (2009)
Hvis faren ved alenearbeid ikke lar seg redusere gjennom risikodempende tiltak, kan det bli aktuelt å forby alenearbeid på den konkrete arbeids­plassen.
Dette er arbeids- og inkluderingsdepartementet konklusjon etter at de har hatt ute på høring et forslag om særlig risiko knyttet til arbeid som utføres alene. Det dreier seg blant annet om trusler eller vold mot alenearbeidere, men også faren for ekstra belastninger og ulykker.

Redusere risiko

Departementets forslag går ut på at arbeidsgiver skal vurdere om det er særlig risiko knyttet til slikt arbeid og forebygge og redusere en eventuell risiko, slik at lovens krav om et fullt forsvarlig arbeidsmiljø ivaretas. Dette skal inn som en egen presisering i arbeidsmiljøloven. Alle de større arbeidsgiverorganisasjonene er positive til forslaget om å synliggjøre kravene til risikovurdering og -redusering, mens arbeidsgiverorganisasjonene stort sett går i mot forslaget. Departementet har også fått forslag om at det bør legges ned forbud mot alenearbeid når slikt arbeid kan medføre fare for liv eller helse. Det mener AID ikke er ønskelig eller gjennomførbart, det vil bare være aktuelt når andre tiltak ikke er nok til å redusere risikoen.

Trenger vi egentlig verneombud?

09 juli 2025

Verneombudene er ryggraden i det lokale arbeidsmiljøarbeidet – men får egentlig verneombudene den annerkjennelsen som er nødvendig? Blir de tatt på alvor? Hva må til for å styrke rollen og sikre godt partssamarbeid lokalt? Vi setter vernetjenesten på agendaen under Arendalsuka. Velkommen til paneldebatt i Samfunnsteltet torsdag 14. august kl. 14.30.

Mine forventninger til arbeidslivet

07 juli 2025

Vi har nylig hatt en ungdom på arbeidsutplassering hos oss en uke. Her er hennes tanker om generasjon z, om fremtiden og ikke minst om arbeidslivet.

Forpliktet til omsorg

26 juni 2025

I omsorgsplikten møtes arbeidslivets psykologi og jus. Seniorkonsulent Øystein Grytøyr mener omsorgsplikten er det viktigste begrepet vi har i arbeidslivet. Men hva det faktisk er, kommer an på hvem du spør. Det er ikke godt nok skriver han i denne kronikken fra HMS-magasinet 02.05.25.

Scroll til toppen