Hotell- og restaurant inn i Fellesforbundet

Hotell- og restaurantarbeiderforbundet og Fellesforbundet kommer til å slå seg sammen.
Tekst:  Turid Børtnes  (2007)
Hotell- og restaurantarbeiderforbundet og Fellesforbundet kommer til å slå seg sammen.
Fellesforbundet har allerede sagt ja, og forbundsstyret i Hotell- og restaurant venter en endelig avgjørelse på lands­møtet i mai. - Vi vil skape en mer slagkraftig organisasjon som kan bedre medlemmenes lønns- og arbeidsforhold og skape grunnlag for en høyere organisasjonsprosent, sier Jens-Petter Hagen, informasjonsansvarlig i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet (HRAF). Makt og innflytelse - Landsmøtet for fire år siden ba forbundsstyret undersøke muligheten for samarbeid med andre organisasjoner. Det ble lagt planer for et omfattende service- og samferdselsforbund sammen med seks andre LO-forbund og et fra YS. Men disse planene strandet i fjor. Deretter ble flere muligheter vurdert, før forbundsstyret vårt kom til at det var Fellesforbundet som kunne gi oss den beste organisasjonsmessige forankringen inn i fremtiden. Fellesforbundet har kompetanse og innflyt­else, og kan utvilsomt gi oss et stort løft fremover, sier Hagen. HRAF kommer til å beholde sitt lokale apparat og sin identitet som en samlende organisasjon for ansatte innen hotell, restaurant og reiseliv. Rent praktisk vil forbundet fungere som en egen seksjon i Fellesforbundet. Seksjonen blir Fellesforbundets tredje største etter Jern og Metall og Bygningsarbeiderne. Fusjonen medfører at Fellesforbundets kvinneandel dobles. - Det blir en utfordring, vi har en helt annen kultur, blant annet 120 forskjellige nasjonaliteter som medlemmer. Men dette kommer til å gå bra. Fellesforbundet har ønsket oss velkommen, det er helt avgjør­ende, understreker Jens-Petter Hagen.

Forpliktet til omsorg

26 juni 2025

I omsorgsplikten møtes arbeidslivets psykologi og jus. Seniorkonsulent Øystein Grytøyr mener omsorgsplikten er det viktigste begrepet vi har i arbeidslivet. Men hva det faktisk er, kommer an på hvem du spør. Det er ikke godt nok skriver han i denne kronikken fra HMS-magasinet 02.05.25.

Slik mestrer du stress på hjemmekontoret

19 mai 2025

Som arbeidsgiver har du ansvar for å sikre at dine ansatte har et forsvarlig arbeidsmiljø, også på hjemmekontoret. Dette strekker seg utover de fysiske arbeidsforholdene, og omfatter også psykisk belastning i arbeidshverdagen. Samtidig har hver enkelt arbeidstaker ansvar for å medvirke gjennom å  tilpasse seg så langt det går, gi beskjed når noe ikke fungerer, og sammen med arbeidsgiver eller nærmeste leder komme frem til løsninger som minsker arbeidsrelatert stress.

Scroll til toppen