Gode råd til arbeidsgiverne

Tilretteleggingsplikten: - Arbeidsgiver har hovedansvaret for tilrettelegging på arbeidsplassen.

(2005)

Tilretteleggingsplikten: - Arbeidsgiver har hovedansvaret for tilrettelegging på arbeidsplassen. - Plikten gjelder arbeidstakere med varig eller midlertidig nedsatt funksjonsevne uansett årsak. - Så langt det er mulig skal det iverksettes de nødvendige tiltak for at arbeidstakeren skal få eller beholde høvelig arbeid (fortrinnsvis sitt vanlige arbeid). - Det kreves mer av en stor bedrift enn en liten. Momenter som teller er virksomhetens art, størrelse, økonomi og arbeidstakers forhold. Det kreves ikke at det opprettes nye stillinger. - Tilretteleggingen kan innebære forhold ved arbeidsoppgavene, tekniske hjelpemidler, arbeidstid, endringer på arbeidsplassen, opplæring eller omskolering og omplassering. - Gradert sykmelding skal alltid brukes hvis den sykmeldte kan utføre noen av sine vanlige arbeidsoppgaver, ellers brukes aktiv sykmelding. Tilretteleggingsansvaret gjelder under hele arbeidsforholdet, også under attføring eller medisinsk rehabilitering. Ved forespørsel fra trygdekontoret plikter arbeidsgiver å utlevere oppfølgingsplan for den ansatte. Arbeidsmiljø nr. 4-2005

Emosjonelt arbeid – vi inviterer til foredrag på Verdens arbeidsmiljødag

13 mars 2025

Det er mange arbeidsplasser som står i situasjoner som kan oppleves som emosjonelt og relasjonelt belastende. Det betyr ikke at vi nødvendigvis kan fjerne eksponeringsfaktoren, men bedrifter må jobbe organisatorisk på en slik måte at ansatte ikke blir syke av det. Vi inviterer til foredrag om emosjonelt arbeid på Verdens arbeidsmiljødag 28. april.

Roller spiller en rolle

06 februar 2025

Kan manglende evne til å skille rolle og person velte fremtiden? Ikea-dommen understreker verneombudets rett til å ytre seg kritisk i kraft av rollen, uten å risikere represalier skriver seniorrådgiver Øystein Grytøyr i denne kronikken. Kronikken ble først publisert i HMS-magasinet.

Scroll til toppen