Mine forventninger til arbeidslivet
Vi har nylig hatt en ungdom på arbeidsutplassering hos oss en uke. Her er hennes tanker om generasjon z, om fremtiden og ikke minst om arbeidslivet.
(2005)
Halvparten av sykefraværet i EU skyldes psykiske lidelser. Både arbeidstakere, bedrifter og det offentlige kan spare store summer på å ta plager som skyldes dårlig psykososialt arbeidsmiljø på alvor.
European Network for Workplace Health Promotion (ENWHP) har samlet en rekke verktøy som kan brukes i arbeidet med å forebygge stress og skape helsefremmende arbeidsplasser. Rundt 50 prosent av sykefraværet i EU skyldes psykiske lidelser. Økt intensitet i arbeidet, stor arbeidsbelastning og tidspress gjør at et økende antall arbeidstakere ikke lenger føler at de mestrer arbeidet sitt. En undersøkelse fra EU-kommisjonen i 1999 viser at om lag halvparten av Europas 150 millioner ansatte føler at de jobber under høyt press. Også ensformighet, mangel på utfordringer og dårlig kommunikasjon skaper følelser av stress. Flere blir syke Stress er reaksjoner på ugunstige sider av arbeidsinnhold, arbeidsorganisering og arbeidsmiljø. Det er en tilstand som kjennetegnes av uro og fortvilelse, ofte med følelsen av at man ikke mestrer. Konsekvensene på de ansattes fysiske og psykiske helse varierer fra hjertekarsykdom og fordøyelsesproblemer til psykiske problemer. Antall personer som blir syke av stress er doblet siden 1990. Den internasjonale arbeidstakerorganisasjonen, ILO, har anslått at kostnadene knyttet til psykiske belastninger utgjør 3 prosent av bruttonasjonalprodukt. Stress ikke kan tilskrives ett enkelt problem. Årsakene kan være både personlige trekk, arbeidsforhold, slik som arbeidsorganisering, arbeidsutstyr og arbeidsmiljø, og eksterne faktorer. (Kilde: Nettsidene til Statens arbeidsmiljøinstitutt). Arbeidsmiljø nr. 8 - 2005
Vi har nylig hatt en ungdom på arbeidsutplassering hos oss en uke. Her er hennes tanker om generasjon z, om fremtiden og ikke minst om arbeidslivet.
I omsorgsplikten møtes arbeidslivets psykologi og jus. Seniorkonsulent Øystein Grytøyr mener omsorgsplikten er det viktigste begrepet vi har i arbeidslivet. Men hva det faktisk er, kommer an på hvem du spør. Det er ikke godt nok skriver han i denne kronikken fra HMS-magasinet 02.05.25.
Som arbeidsgiver har du ansvar for å sikre at dine ansatte har et forsvarlig arbeidsmiljø, også på hjemmekontoret. Dette strekker seg utover de fysiske arbeidsforholdene, og omfatter også psykisk belastning i arbeidshverdagen. Samtidig har hver enkelt arbeidstaker ansvar for å medvirke gjennom å tilpasse seg så langt det går, gi beskjed når noe ikke fungerer, og sammen med arbeidsgiver eller nærmeste leder komme frem til løsninger som minsker arbeidsrelatert stress.