- Datatilsynet på ville veier

NHO ber Datatilsynet om å revurdere sin grense på maksimalt seks måneder som en hovedregel for å lagre advarsler i personal­mapper.
(2010)
NHO ber Datatilsynet om å revurdere sin grense på maksimalt seks måneder som en hovedregel for å lagre advarsler i personal­mapper.
Datatilsynet har nylig uttalt at advarsler til arbeidstakere som hovedregel kun kan lagres i personalmappen "kort tid". Etter Datatilsynets oppfatning innebærer det at advarsler som hovedregel skal slettes innen seks måneder. NHO har i et brev til Datatilsynet pekt på at dette standpunktet er uten støtte i rettskilder med relevans og vekt. I tillegg synes Datatilsynets standpunkt å overse arbeidsgivers legitime behov for å kunne dokumentere at mangelfulle arbeidsprestasjoner eller uønsket adferd er tatt opp med arbeidstakere på en tydelig måte. Det er arbeidsgiver som har bevisbyrden i en eventuelt etterfølgende opp­sigelses- eller avskjedssak. Dersom advarsler skal slettes så tidlig vil arbeidsgiver fratas helt elementære bevismomenter. På denne bakgrunn anmodes Datatilsynet om å revurdere sitt standpunkt.

Forpliktet til omsorg

26 juni 2025

I omsorgsplikten møtes arbeidslivets psykologi og jus. Seniorkonsulent Øystein Grytøyr mener omsorgsplikten er det viktigste begrepet vi har i arbeidslivet. Men hva det faktisk er, kommer an på hvem du spør. Det er ikke godt nok skriver han i denne kronikken fra HMS-magasinet 02.05.25.

Slik mestrer du stress på hjemmekontoret

19 mai 2025

Som arbeidsgiver har du ansvar for å sikre at dine ansatte har et forsvarlig arbeidsmiljø, også på hjemmekontoret. Dette strekker seg utover de fysiske arbeidsforholdene, og omfatter også psykisk belastning i arbeidshverdagen. Samtidig har hver enkelt arbeidstaker ansvar for å medvirke gjennom å  tilpasse seg så langt det går, gi beskjed når noe ikke fungerer, og sammen med arbeidsgiver eller nærmeste leder komme frem til løsninger som minsker arbeidsrelatert stress.

Scroll til toppen