Bønder må ha lederkurs

Alle norske bønder som har andre personer enn nær familie til å arbeide for seg, må ha opplæring i helse, miljø og sikkerhet på samme måte som øvrige ledere i nærings­livet.
Tekst: Turid Børtnes (2008)
Alle norske bønder som har andre personer enn nær familie til å arbeide for seg, må ha opplæring i helse, miljø og sikkerhet på samme måte som øvrige ledere i nærings­livet.
Den nye arbeidsmiljøloven, som trådte i kraft 1. januar 2006, har fått med en ny bestemmelse om at øverste leder i en virksomhet plikter å gjennomgå opplæring i HMS-arbeid. Denne opplæringen skal gi arbeidsgiver kunnskap om grunnprinsippene i systematisk arbeid med HMS, og gjelder for alle som har folk i arbeid for kortere eller lengre tid, også i landbruket. HMS-kunnskap for alle Landbrukets HMS-tjeneste, som har utarbeidet HMS-kurset spesielt tilpasset norsk landbruk, har foreløpig arrangert 130 slike kurs i år. Anne Marie Heiberg, fagsjef HMS i Landbrukets HMS-tjeneste, opplyser at målet er 300 kurs i året. - Selv om dette kurset først og fremst gjelder dem med arbeidsgiveransvar, anbefaler landbrukets egne organisasjoner at alle bønder gjennomgår det. Heiberg forteller at ca 50.000 personer er registrert i norsk landbruk som mottakere av produksjonstilskudd i en eller annen form. Minst halvparten har en aktivitet av en slik art at de bør gjennomgå et HMS-kurs. Kurset inngår også som en del av Felles plan for HMS-arbeid i norsk landbruk 2007-2012, som de fleste land- og skogbruksorganisasjoner samt landbrukets felles kvalitetsstandarder og skogbrukets miljøsertifisering står bak. Denne planen ble lansert for å redusere de høye ulykkestallene i næringen. Visjonen for næringen som helhet er 0 dødsulykker i 2012. Praktisk HMS-arbeid, som kurset heter, strekker seg over 12 timer og foregår dels som studiering med lærer og dels som selvstudium på internett.

Emosjonelt arbeid – vi inviterer til foredrag på Verdens arbeidsmiljødag

13 mars 2025

Det er mange arbeidsplasser som står i situasjoner som kan oppleves som emosjonelt og relasjonelt belastende. Det betyr ikke at vi nødvendigvis kan fjerne eksponeringsfaktoren, men bedrifter må jobbe organisatorisk på en slik måte at ansatte ikke blir syke av det. Vi inviterer til foredrag om emosjonelt arbeid på Verdens arbeidsmiljødag 28. april.

Scroll til toppen