Vil bekjempe useriøse renholdsbedrifter

Tekst: Grethe Ettung (2010)

 

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm går sammen med LO og NHO inn for en offentlig godkjenningsordning for renholdsbedrifter.

Bransjen er spesiell og vanskelig å kontrollere, men nå har det gått så langt at seriøse renholdsbedrifter nesten ikke vinner anbud lenger. Det er de useriøse firmaene, som opererer med svart arbeid, elendige lønninger og arbeidsforhold, som ofte vinner anbudsrunden. Det gjør at de seriøse renholdsbedriftene risikerer å bukke under i konkurransen.
– Jeg har aldri opplevd en statsråd som er like klar som Hanne Bjurstrøm. Nå vil det virkelig skje noe, sier Norsk Arbeidsmandsforbunds leder Erna Hagensen til LO-Aktuelt. LO-leder Roar Flåthen og Petter Furulund i NHO Service er også meget tilfredse med statsrådens håndtering av saken.

Med basis i tariffavtalen

Flåthen la vekt på at det er skapt en plattform for videre arbeid med basis i tariffavtalen.
Hagensen har tidligere uttalt til Dagbladet at både NHO Service og Arbeidsmands­forbundet er positiv til en allmenngjøring av tariffavtalen. Videre at ID-kort og registreringsordninger ikke tar brodden av det som virkelig er problemet: Alle de som driver kriminelt, utnytter arbeidstakere og ikke betaler skatt og arbeidsgiveravgift. Hun mener at en offentlig godkjenningsordning vil bedre forholdene. Videre må Arbeidstilsynet få midler til å følge opp med kontroller.
Statsråd Bjurstrøm ville ikke sette noen frist for utrednings­arbeidet, men både NHO Service og Norsk Arbeidsmandsforbund mener man må klare å komme fram til en ordning før neste sommer.

Personvern og cookies