Tekst: Mats Løvstad (2010)
Telenors prosjekt Open Mind-Integration skal bedre forholdene for rekruttering av høyt utdannet arbeidskraft med innvandringsbakgrunn.
I mange år har Telenor hatt et lignende program gående for å få funksjonshemmede ut i varig arbeid. Tre av fire som har deltatt på dette programmet har fått tilbud om fast jobb i Telenor, eller andre steder.
– Funksjonshemmede og innvandrere er to ulike grupper, men de har også mye til felles fordi begge gruppene ofte har vanskeligheter med å få innpass i arbeidslivet, sier Ingrid Ihme som er direktør for Telenors Open Mind-satsning.
Det nye prosjektet er derfor laget over delvis samme lest.
– Vi ønsker å bruke våre erfaringer til å utvikle et konsept for rekruttering av godt utdannede innvandrere til relevante jobber. Dette er vinn-vinn. Vi får tilgang på god arbeidskraft og øker mangfoldet, samtidig som deltagerne får mulighet til å vise seg frem, sier hun.
Les også om Mina Khairalomoum som søkte på 400 jobber, og om Waqas Ahmed og Zelimkhan Nataev som endelig har fått en relevant jobb i Norge.
Sammensatte barrierer
Mange utenlandske arbeidere i Norge er svært godt utdannet, men ulike barrierer står ofte i veien for en ansettelse. Ihme mener likevel det største hinderet paradoksalt nok er at det kreves relevant arbeidserfaring for å få jobb.
– Siden de i utgangspunktet ikke får seg jobb er det vanskelig å tilegne rett type erfaring. Det vi kan tilby kandidatene gjennom Open Mind-Integration er å bryte ut av denne onde sirkelen, sier hun.
Fem kandidater er nå i gang med et ettårig arbeidsprogram hos Telenor i blant annet økonom- og elektroingeniørstillinger.
– Dette er dyktige folk som har vært i Norge i flere år, som har tatt utdannelse i Norge og prater godt norsk. Likevel får de ikke jobb, sier Ihme.
Målet er at kandidatene skal få fast ansettelse i Telenor i løpet av praksisperioden.
Håper å utvide
Ihme håper prosjektet kan bidra til at også andre bedrifter ser verdien av å berike arbeidsmiljøet med den ekspertisen utenlandsk arbeidskraft kan ha, og samtidig belyse ulike problemstillinger knyttet til denne gruppens arbeidssituasjon.
– Integrering, bryte ned barrierer og motbevise fordommer er alle viktige grunner til at vi gjennomfører dette. Prosjektet er en måte å vise samfunnsansvar på.
Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) skal det kommende året følge opp prosjektet, samt lage en modell andre bedrifter kan benytte seg av for å følge i Telenors fotspor.
– Det er egentlig ganske lett å få dette til, men kanskje litt vanskelig for bedrifter som ikke vet hvor de skal begynne. Derfor skal vi prøve å lage en slags «oppskrift» til dem.
– Så dere vil forsøke å spre dette prosjektet til andre bedrifter?
– Ja, det er et langsiktig mål. Hvis dette prosjektet blir vellykket vil vi samarbeide med andre bedrifter på lik linje med det vi har gjort for funksjonshemmede, avslutter hun.