– Vi må jobbe mer, lenger og smartere

Foto: Ida von Hanno Bast

Spekter-sjef Anne-Kari Bratten med klar beskjed: For å opprettholde velferdsnivået må produktivitetsveksten styrkes. Det betyr at vi må forberede oss på å jobbe mer, lenger og smartere.

– Arbeidstakere må forberede seg i større grad på å utvikle og endre sin egen kompetanse i arbeidslivet. Oppgavefordelingen vil garantert bli annerledes med ny teknologi og krav til innovasjon, sier Anne-Kari Bratten i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Spekter-sjefen gjester årets Arbeidsmiljøkongress 18.-20.oktober i Grieghallen i Bergen. Arbeidslivet er i endring og Bratten er utålmodig etter å komme i gang.

– For å opprettholde dagens velferdsnivå må produktivitetsveksten styrkes. Vi må forberede oss på å jobbe mer, lenger og ikke minst smartere, er oppfordringen fra Bratten.

I tillegg er det viktig å styrke organisasjonsgraden for å sikre økonomisk vekst og velferd, forklarer hun.

– Den norske arbeidslivsmodellen med et tett samarbeid mellom arbeidstakerne, arbeidsgiverne og myndighetene er vårt fremste fortrinn for å sikre økonomisk vekst og velferd. Men den står og faller på organisasjonsgraden. I tillegg må politikerne påse at rammebetingelsene utformes slik at de er hensiktsmessige for hver enkelt virksomhet. Det er jo tross alt i hver enkelt virksomhet at produktivitetsveksten faktisk skjer, forklarer Bratten.

Avslutningsvis minner Bratten om at det også er mye å være stolt over i det norske arbeidslivet.

– Jeg synes vi skal være ydmyke og stolte over at vi både har hatt muligheten til – og greid – å utvikle et av verdens beste arbeidsliv i Norge. Det er ingen selvfølge med et arbeidsliv i verdenstoppen, avslutter Bratten.

Artikkelen er basert på et lengre intervju med Bratten som ble publisert 24.august. Hele intervjuet kan du lese her.

Om du vil høre mer om hvordan Spekter-sjefen ser på norsk arbeidsliv er det fortsatt ledige plasser til Nordens største HMS-arrangement. Meld deg på årets Arbeidsmiljøkongress her.

Personvern og cookies