– Vi kan gjøre det meste

Tekst: Vemund Jensen (2005)

 

Gjennom prosjektet Sommerjobb for alle har flere funksjonshemmede fått en mulighet på arbeidsmarkedet. Vi har møtt to som hevet lønning på IKEA Furuset i sommer.

Det er regn i lufta og etter en solrik sommer endelig perfekt handlevær på IKEA Furuset. I inngangen kryr det med folk. Midt i mylderet, Cato Ulvestad i IKEA-gul skjorte. Peker og forklarer veien til alskens varer og avdelinger for ankommende kunder samtidig som han med årvåkent blikk følger strømmen motsatt vei for at ubetalte varer ikke skal bli med ut. Snur rullestolen på en femøring for å sjekke at filmen snurrer inni kinosalen bak hvor en håndfull barn underholdes mens foreldrenes kredittkort går varme. Det er første dag i informasjonen på IKEA for Cato. Tidligere i sommer har han stort sett jobbet i kassene. Han er ansatt i 50 prosents stilling gjennom prosjektet Sommerjobb for alle. – Jeg kan ikke klage. Jeg har levd på attføring til nå. Du blir ikke feit av det, så det er greit å tjene sine egne penger, sier Cato. Han leste om prosjektet i avisa og søkte sporenstreks.

Første ordentlige jobb
Det gjorde Kristian Samuelsen også. Nå sitter han på et kontor på personalavdelingen. En stor bunke skjemaer ekspederes kjapt fra inn- til utboks. Det er gårsdagens beskjeder om interne transaksjoner av varer som kontrolleres. Med kronisk leddgikt passer kontorjobben godt. – Dette er min første ordentlige jobb. Det er ikke så lett å søke på vanlige jobber, som i dagligvarehandelen, siden det er vanskelig å løfte for meg. Når jeg skal søke jobb, tenker jeg at jobben ikke må ødelegge kroppen min, sier 21-åringen, som vanligvis studerer bibliotek- og informasjonsvitenskap ved Høyskolen i Oslo. Kristian har ikke trengt noen spesiell tilrettelegging, selv om han synes det er en fordel at arbeidsgiver viser forståelse for hans handikap. For Cato, som er lam fra brystet og ned, har Hjelpemiddelsentralen vært til stor hjelp. Til Cato har de ordnet en elektrisk rullestol som kan heves og senkes når han jobber i kassa. Også en døv kvinne er ansatt. Det har vært en litt større utfordring å finne arbeidsoppgaver til henne siden det er vanskeligere å treffe kunden direkte når man ikke kan høre. Ansatte bør også være i stand til å høre koder og varsler over høytaleranlegget. Men de har funnet en jobb til henne også. Nå jobber hun i salgsavdelingen med prising av varer og Hjelpemiddelsentralen hjelper til med løsning på sikkerhetsproblematikken.

En utfordring
IKEA Furuset har ikke hatt andre funksjonshemmede arbeidstakere før. – IKEA er en stor bedrift med rundt 500 ansatte. Vi har et mangfold i alder, kjønn og nasjonalitet på arbeidstakerne våre, men ikke når det gjelder funksjonshemmede. Det ønsket vi å utfordre. Dette gir oss en fin mulighet til å bli kjent med en ny type medarbeidere, hvilke type jobber de kan ha og hva vi må tilrettelegge, sier Pia Walle Andersen. Hun er personalsjef på IKEA Furuset. Hun synes prosjektet har fungert bra og roser samarbeidet med Hjelpemiddelsentralen. – Sentralen hjelper med tilretteleggelse og gratis hjelpemidler til de funksjonshemmede. Vi har noen utgifter, blant annet til døråpnere og tilpassing av sikkerhetssystemer, men det kan igjen bli en hjelp for våre funksjonshemmede kunder. – Kommer dere til å ansette funksjonshemmede etter dette? – Vi må evaluere prosjektet når sommeren er over, men det tror jeg helt sikkert, sier personalsjefen.

CV-hjelp
Hilde Myklebust fra Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon leder Sommerjobb for alle. Hun forteller at de fikk ideen til prosjektet etter at de i fjor laget en veileder for bedrifter som ville ansette folk med nedsatt funksjonsevne. – Det er vanskeligere å få seg jobb ved siden av studiene, hvis du er funksjonshemmet. Vi tenkte vi ville hjelpe dem med å få litt jobberfaring på CV-en. Det er en fordel når de senere skal skaffe seg jobb. Selv om kun åtte personer fikk sommerjobb i denne omgang, er Myklebust fornøyd. – Dette var et prøveprosjekt. Vi hadde ingen erfaring i forkant. Bare det å få ansatt én er bedre enn ingen. Nå vil vi evaluere prosjektet, så får vi vurdere om vi vil gjøre dette om igjen neste sommer.

Jobbmuligheter i fremtiden
Tilbake på IKEA filosoferer Kristian og Cato rundt mulighetene for arbeid i fremtiden. – Jeg bekymrer meg ikke. Jeg tror greit jeg skal få meg jobb. Spesielt siden jeg har en funksjonshemming som ikke er synlig, sier Kristian. Men han tror det må skje en holdningsendring i mange bedrifter. At de må vise større vilje til å ta inn funksjonshemmede, samtidig som mange funksjonshemmede ikke må vegre seg mot å søke jobber. Cato har søkt en god del jobber de siste årene. – Det har vært en veldig jobbtørke de to siste årene. Og når jobbene jeg har søkt på noen ganger har hatt opp mot 500 søkere, er det ikke vanskelig å finne en som er bedre skikket enn meg. Men han er offensiv i tankegangen. Her på IKEA mener han at han kan gjøre en like god jobb som ikke-handikappede, så lenge ting tilpasses. Kristian forteller at han allerede har fått tilbud om å være ringevikar når skoleåret begynner. Cato håper i det lengste. – Nå har jeg i hvert fall fått en fot innenfor. Arbeidsmiljø nr. 1- 2005

Personvern og cookies