Veritas i storform

Tekst: Turid Børtnes (2002)
Det skal godt gjøres å finne en unnskyldning for ikke å komme i god form for de ansatte i Det Norske Veritas i Bærum denne høsten. Veritas satser på glade, spreke og sunne medarbeidere. For å oppnå det har de satt i gang en omfattende trimkampanje med tilbud til alle fra de danselystne til gymmere, joggere og lagspillere. En del av trimmingen foregår sågar i arbeidstiden.
Trimkampanjen startet med en ordentlig kick-off tidligere i høst med aktiviteter som varierte fra fotball- og volleyballturnering til sjakkspill og rappellering ned fra toppen av det høyeste Veritasbygget. – Kampanjen er et samarbeid mellom HMS-tjenesten, hovedverneombudet, bedriftsidrettslaget og bedriftshelsetjenesten, opplyser HMS-ingeniør Irene Lysebo og informasjonssjef Per Wiggo Richardsen i Veritas. Målet er å få opp aktivitetsnivået blant de ansatte, alle undersøkelser viser at folk som er i god fysisk form trives bedre både på jobb og hjemme. – Sykefraværet ved virksomheten er ganske lavt, men har gått opp de siste årene, den trenden vil vi også snu, sier Lysebo. Hun opplyser at sykefraværet gikk opp fra 2,1 prosent i 1995 til ca 4 prosent på fem år. Nå har det gått litt ned igjen.

Bredde viktigst
Veritas satser først og fremst på stor bredde i aktivitetstilbudene, som er delt inn i tre kategorier. Det viktigste er lavterskel-tilbudene som skal være tilbud til hvem som helst, også den som aldri har deltatt i noen form for trening før. En dag i uka er det bøy og tøy i lunsjen på brygga nedenfor Veritas-parken med musikk og innleid instruktør. To andre dager er det en halvtimes lunsjtur i den store vakre parken sammen med kolleger. Lavterskel-tilbudet omfatter også bryggetrim etter arbeidstid, bli-kjent-tur i Sandvika og andre turer i samarbeid med Bærum turmarsjklubb, Tai Chi med instruksjon, natursti i parken og guidet tur langs kyststien i Bærum. For at deltakerne skal kunne kombinere lunsj og trim, har kantina laget matpakker som enten kan tas med ut eller spises ved arbeidspulten etter endt trimøkt.

Aktivt idrettslag
Veritas-konsernet, som har 5.500 ansatte fordelt på 100 land, hvorav ca 1.400 jobber i Bærum, har et aktivt bedriftsidrettslag (VBIL) med et variert spekter av tilbud. Laget har nå fått beskjed om at det er breddeaktiviteter som skal stå i fokus, selv om de selvsagt fortsatt skal drive med sine mange aktivitetsgrupper. De tilbyr blant annet løping, sirkeltrening, fotball og volleyball, padling og roing med instruksjon, innebandy, aerobic og orientering som en del av trimkampanjen. En rekke foredrag med kjente foredragsholdere skal bevisstgjøre og inspirere deltakerne. Det sosiale tas vare på gjennom dansekurs, de ble forresten fulltegnet med en gang, opplyser Lysebo.

«Gulrøtter» må til
Et poengsystem som gir poeng for all fysisk aktivitet skal virke som ekstra motivasjon. De som har nådd et visst antall poeng er med på trekning av fine premier i form av gavekort. I tillegg premieres den avdelingen som har best gjennomsnitt med en daglig fruktkurv i en uke. Mye av hensikten er å skape gode vaner og ikke minst få med dem som rører seg svært lite i hverdagen. Lunsjtrimmen som Arbeidsmiljøs utsendte overvar viste at av de ca 25 deltakerne var kvinner i meget stor overvekt. Det forundrer ikke instruktør Roald Brekkhus fra Synergi som tror kvinner er tøffere enn menn når det gjelder å prøve noe nytt. Brekkhus har også erfart at det er en betingelse for at slike tiltak skal bli en suksess, at de er forankret i ledelsen. Akkurat det er ikke noe problem i Veritas, der deltok konserndirektøren på rappellering med hvit skjorte og slips og personaldirektøren, Sven >i<mollekleiv, skal lede en joggegruppe. Og både Richardsen og Lysebo var med på lunsjtrimmen i parken. Trimkampanjen skal etter planen avsluttes i begynnelsen av oktober, men Lysebo tror at det vil bli en oppfølging neste år .

Personvern og cookies