Vel overstått HMS-messe

(2007)

HMS-messen 2007 gikk av stabelen 9. og 10. mai i Oslo Spektrum. Jarle Hellum, daglig leder i HMS Norge AS, sier seg godt fornøyd og mener grunnsteinen er lagt for videre messevirksomhet.

– Høyst sannsynlig satser vi på en oppfølger i 2009, om ikke i Oslo Spektrum, uttaler Hellum. – Vi hadde nærmere 70 utstillere, som utgjorde en fin blanding av den norske HMS-bransjen. Han opplyser at messen hadde mellom 1.400 og 1.500 besøkende, og at ca 550 av disse deltok på seminarene. – De best besøkte seminarene var «Verneom­budets dag», som samlet 250 deltakere, mens vel 100 deltok på seminaret om varsling. – Disse to var vinnerne, i tillegg var ­»Jobbing uten mobbing» og «Humor på arbeidsplassen» godt besøkt, forteller ­Hellum.

Yrkesklær for kvinner
I april lanserer Snickers Workwear sin ­første kolleksjon av yrkesklær for kvinner. Klærne, består av skjorter, t-shirts og pikétrøyer og har kvinnelig passform, utrustet med såkalte patenterte multipockets. Disse spesiallommene kan holde mobilen, Mp3 spilleren eller brillene på plass. I Sverige har antallet kvinnelige bygningshåndverkere økt med 27 prosent fra 2001 till 2004. Til tross for dette har utviklingen av yrkesklær i damemodeller gått langsomt. – Kvinner behøver yrkesklær som har beskyttelse og god komfort, sier Evelina Andersson, Markedssjef på Snickers Workwear i Sverige. – Dette har vi tatt til oss når vi utviklet disse modellene. Nå behøver ikke kvinner å måtte nøye seg med overdeler som ­minner om pyjamaser i passform, sier Andersson.

Ja til modulvogntog
I et brev til Vegdirektoratet skriver viseadministrerende direktør Erling Sæther i Schenker at selskapet er positiv til forsøk med modulvogntog i Norge. Vegdirektoratet har sendt ut på høring et forslag til prøveordning for modulvogntog på et begrenset antall strekninger, blant annet Oslo-Svinesund, riksgrensen med arm til Mo i Rana, Tromsø og Kirkenes. Schenker foreslår en viss justering av strekningene slik at de nasjonale logistikkterminalene i Sør-Norge får direkte adgang til modulvegnettet. Forslaget fra myndighetene er godt ­mottatt og oppfattes som et bidrag til å avhjelpe knappheten på transportkapasitet. Tiltaket er også positivt for både miljø og trafikksikkerhet, da to modulvogntogsett kan erstatte tre ordinære vogntog.

NTNU får kostbar programvare
Schlumberger Ltd., ledende leverandørbedrift av teknologi og tjenester for oljeindustrien, har donert programvare til en verdi av 160 millioner kroner til Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. Programvaren er for fri bruk i forskning og undervisning innenfor petroleumsfagene. – NTNU har som mål å være blant de fremste i verden når det gjelder forskning og utdanning innen petroleumsfagene. Dette krever først og fremst gode lærere og studenter, og god teoretisk og eksperimentell basis, men også at vi har tilgjengelig de beste verktøyene som anvendes av industrien innen våre fagområder, sier professor Jon Kleppe.

Sosial dumping
Norske bedriftsledere synes begrepet «sosial dumping» er en riktig beskrivelse av gjestearbeid i Norge. Halvparten av bedriftslederne mener det er et problem at stadig flere gjestearbeidere jobber utenfor tariff. Et flertall på 56 prosent tror at lovfestet minstelønn i alle bransjer må til for å redusere omfanget av sosial dumping. Samtidig mener den største gruppen ledere at nordmenn bør ha en bedre timelønn enn gjestearbeidere. Dette er noen av konklusjonene i en omfattende arbeidsmarkedsundersøkelse, utført av analysebyrået InFact for bemanningsselskapet Proffice. Undersøkelsen er landsrepresentativ, og ble gjennomført i april og mai i år. 1116 norske bedriftsledere og 1019 nordmenn har deltatt.

Personvern og cookies