Utnytter uvitenhet

Tekst: Mats Løvstad (2011)

 

ID-kort har vært en suksess i bygg og anlegg, og snart er det renholdsbransjen sin tur.

I 2008 ble forskriften om ID-kort for bygge- og anleggsbransjen innført. Oberthur Technologies ble valgt som offisiell leverandør. Til nå er nærmere 28.000 bedrifter i Norge oppført som bestillere av dette ID-kortet. Siden januar 2008 er det utstedt over 300.000 ID-kort.
– Vi opplever også at mange renholdsbedrifter, i forhold til gjeldende sikkerhetskrav på bygge- og anleggsplasser, bestiller ID-kort via byggekort.no, sier Jan-Petter Mathisen i Oberthur.

– Tar «blodpris»

I statsbudsjettet for 2012 er det bevilget midler til at Arbeidstilsynet skal innføre pålagt ID-kort også for renholdsbransjen. Problemet er at flere aktører nå tilbyr egne «renholdskort».
– Dette skjer altså før forskriften er innført, og krav til løsning er definert. Dette påfører bransjen villedende informasjon, da man ikke har besluttet hvordan den kommende løsningen skal fungere, sier Mathisen. Han viser til at enkelte av aktørene tar det han kaller «blodpris».
– Vi har fått tilbakemeldinger fra kundene om konsulentoppdrag til bedriftene der prisen ligger mellom kr. 800,- og kr. 1.750,- per ID-kort. Arbeidstilsynet, og vi som faktisk leverandør av ID-kortene, ser dette som useriøs tilnærming når ID-kortet faktisk er priset til kr. 81,54 (+ mva), argumenterer han.

Lær av andres feil

Flere små firmaer i bygg og anlegg har blitt kontaktet av aktører som tilbyr ID-kort for så mye som 2000 kroner. Mathisen håper nå at renholdsbransjen ikke skal gå i samme fella, når neste års krav til ID-kort innføres.
– Vi ser antydninger til at disse «konsulentselskapene» vil angripe et nytt marked. Vi vet at Arbeidstilsynet etter påtrykk fra bransjen har fokus på å hindre denne form for aktivitet, men at det er vanskelig å bekjempe, da aktørene tilbyr «tjenester». Bedrifter risikerer å sitte igjen med regninger i 10.000-kronersklassen, før de blir klar over konsulentselskapenes finurlige måte å gjøre en forholdsvis enkel oppgave vanskelig, og derigjennom fakturere for utført konsulent­arbeid, advarer Mathisen. //

Personvern og cookies