Typisk norsk å være naiv?

Tekst: Grethe Ettung (2011)

Norske bedrifter tror de har anstendige arbeidsforhold i hele leverandørkjeden.

Varer norske bedrifter kjøper og selger er ofte produsert under forhold som er ulovlige, som tvangsarbeid, barnearbeid, helseødeleggende arbeidsplasser, grov diskriminering og lønn under fattigdomsgrensen.

Mangler oversikt
En undersøkelse fra Initiativ for etisk handel (IEH) viser at syv av ti bedriftsledere mener deres bedrift har anstendige arbeidsforhold i hele leverandørkjeden. Samtidig oppgir to av tre at de mangler oversikt over hvor varene de kjøper kommer fra.
IEH mener at norske bedrifter ikke vet hvor varene de kjøper blir laget, og at de ikke ser risikoen for at varer de kjøper fra lavkostland er laget under uforsvarlige forhold.

Må ta samfunnsansvar
-Det er flott at bedrifter synes samfunnsansvar er viktig, men handling er viktigere enn ord. Å ta samfunnsansvar handler helt enkelt om å velge mellom rett og galt. Ønsker man å levere varer produsert under lovlige forhold må man ha oversikt over hvor varene man kjøper kommer fra, sier daglig leder Per N. Bondevik i IEH.

Enkel veileder
IEH kommer 2. februar 2011 med en enkel veileder for etisk handel i praksis. Veilederen er et gratis lavterskeltilbud for bedrifter som er nybegynnere i arbeid med etisk handel. Den er finansiert av Utenriksdepartementet og blir lansert på Næringslivets Bistandskonferanse.

Les rapporten «Typisk norsk å være naiv» og veilederen «Etisk handel i praksis» (PDF) her

Personvern og cookies