TV-streik til helga

Tekst: Mats Løvstad (2010)

Hvis ikke meklingen mellom Filmforbundet og Produsentforeningen fører frem i løpet av de neste dagene, blir det streik fra og med fredag.

Filmforbundet varsler i dag første streikeuttak av 50 TV-arbeidere, og vil informere mer om eventuelle konsekvenser dette vil få på et Stormøte for forbundets medlemmer i morgen kveld. Forbundet har også varslet de berørte produsenter, som representeres av motparten Produsentforeningen, om hvem som eventuelt tas ut i streik i første runde.

Lang vei å gå
På tross av at begge parter håper at den pågående meklingen skal føre frem, så er det lite som tyder på at dette vil skje innen torsdag. Avstanden i forhandlingene skal fortsatt være store. At Filmforbundet nå har begynt å forberede sine medlemmer på streik, i tillegg til å varsle produsentene, bekrefter langt på vei dette.
– Kampviljen er stor. Ved en streik kan vi holde på så lenge at TV-seerne i verste fall ikke får sett favorittprogrammene sine. Det er på høy tid at også vår bransje begynner å følge loven, sier nestleder Vera Axelsen i Filmforbundet.

– Vi bryter ikke loven
Selv om Axelsen beskriver forhandlingsklimaet som godt, så innrømmer hun at det er et stykke igjen.
– Det er mye å ta tak i, og som skal på plass, sier hun.
Tida begynner med andre ord å renne ut for Produsentforeningen, og generalsekretær Leif Holst Jensen. Han tar imidlertid det hele med stoisk ro.
– Streikevarselet er en del av en formell varslingsprosess for å kunne i verksette en eventuell lovlig streik, og må ikke ses som en tilspissing av konflikt. Vi tror og håper vi kan finne frem til en ryddig og god overenskomst for begge parter, sier han.
Holst Jensen kjenner seg heller ikke igjen i at TV-bransjen ikke følger loven.
– Jeg kan ikke se at vi bryter loven i dag, men vi er villige til å få på plass en overenskomst som regulerer arbeidsforholdene i bransjen, sier han.

Bakgrunnen for konflikten kan lese mer om i Arbeidsmiljø sin tidligere reportasje om forholdene i tv-bransjen.

Fakta om tv-konflikten:
– Norske tv-arbeidere er lei av å jobbe uten kontrakter og arbeidslivsregler, og truer med storstreik. De siste årene har tv-medarbeidere som jobber med foto, lyd, klipp og regi organisert seg i Filmforbundet.
– Motparten i forhandlingene er Produsentforeningen som representerer produksjonsselskapene Filmforbundets medlemmer jobber for. De fem største selskapene er Nordisk Film & TV, Strix, Monster, Mastiff og Rubicon.
– Før sommerferien brøt Filmforbundet forhandlingene, og nå ligger partene i nye forhandlinger hos Riksmeklingsmannen i Oslo. Målet er blant annet å forhandle fram en tariffavtale for tv-medarbeiderne.
– Dersom det blir streik vil kanaler som NRK, TV2 og TV-Norge rammes, og mange tv-produksjoner for disse kanalene vil stoppe opp.
(Kilder: Filmforbundet, Produsentforeningen og Arbeidsmiljø) 

Personvern og cookies