Trivs jag bäst i öppna kontorlandskap?

Tekst: Mats Løvstad (2011)
I Finland testes det nå ut en ny måte å organisere arbeidet på rent fysisk, for å skape et bedre arbeidsliv.
– Vi sammenligner bra og dårlige kontor­landskap, og vil vise at det lønner seg å satse på kvalitet som igjen kan måles i økt produktivitet, sier forskningsleder Valtteri Hongisto fra Arbetshälsoinstitutet til Arbeidsliv i Norden.
Tanken er å skape et arbeidsmiljø som best mulig oppfyller behovene både for arbeid som krever ro og konsentrasjon, og i andre tilfeller åpen diskusjon. Arbeidsplasser der ansatte selv kan velge mellom ulike rom etter hva som passer arbeidsoppgaven best, vil vi få se mer av ifølge Hongisto.

Sjef uten kontor

Ved Microsofts hovedkontor i Finland, tilpasser de rommene etter behov. Har ansatte behov for å konsentrere seg, er «biblioteket» stedet. Der må mobiltelefonen være avslått, og samtaler er forbudt. I «beach»-avdelingen spilles musikk, og sofagrupper skal skape stemning for gruppearbeid og idèmyldring. Andre rom har fått navn som «bistro», «natur», «hjem» og «inspirasjon». Alle med egne regler for opphold.
– Det nye arbeidsmiljøet er med på å øke produktiviteten gjennom at personer med ulike idèer og bakgrunn «kolliderer». Vi vil ta steget fra arbeidsplass til møteplass, sier Ari Rahkonen, sjef for Microsoft i Finland.
Så langt viser tilbakemeldingene fra de ansatte at eksperimentet går i riktig retning. En overveldende majoritet er fornøyd med de nye lokalene, og trives med den økte valgfriheten. Stadig flere oppgir også at de velger å komme til kontoret, i stedet for å jobbe hjemmefra. //

Personvern og cookies