Trivelig på jobben med Qigong

Tekst: Svein R. Lier (2003)

 

– Flotte greier, både treningsmessig og sosialt! Renholdsarbeiderne i Fyresdal kommune og andre kommuneansatte får bedrive Qigong – et kinesisk selvtreningsprogram – i arbeidstida. Initiativtakeren er kommunens egen rådmann og Qigong-ekspert, Erik Skjervagen. – Helsegevinsten er udiskutabel, sier han.

Vi treffer renholdsavdelingen etter morgenøkta deres – klar til de femten minuttene med trening klokken 09.15. Vanligvis foregår øvelsene innendørs, men i det fine været lar de seg lett overtale til å legge dagens trening utendørs. – Dette ser vi fram til hver dag! Avdelingsleder Elisabeth Bratsberg og hennes fem kolleger tøyer og bøyer og strekker på seg i øvelser vi ikke forstår så mye av. Men de smilende kvinnene forsikrer oss om at dette er vel anvendte minutter både for dem selv og for arbeidsgiveren. – Jobben vår er hektisk, og dette er et fint avbrekk både for kropp og sjel, fortsetter Bratsberg. – Ofte «knaser» det i maskineriet om morgenen, og da er det godt å få myket opp ledd og kropp ved hjelp av disse øvelsene. Qigong «åpner» leddene og øker blodsirkulasjonen, noe som ikke minst er gunstig for oss som jobber veldig statisk. Også sosialt betyr disse minuttene mye. Vi gleder oss til hver trening!

– Akupunktur uten nåler
Rådmann Erik Skjervagen er utdannet i klassisk kinesisk akupunktur, og har som akupunktør behandlet pasienter privat i tillegg til sin rådmannsgjerning gjennom flere år. Han fattet også interesse for den gamle, kinesiske bevegelsesterapien Qigong, som han mener har en udiskutabel helseeffekt. – Altfor mange av oss går «for halv maskin» gjennom hverdagen. Vi er trette, mangler overskudd og møter kanskje en dag veggen, utbrent og utslitt. Qigong, som gjerne også kalles akupunktur uten nåler, motvirker dette. Kroppen kommer i balanse både fysisk og psykisk, noe som igjen resulterer i økt energi, styrker konsentrasjonen og i sum øker den enkeltes mulighet for et både bedre og lengre liv. Jeg tenkte at det måtte vært flott å innføre Qigong på min egen arbeidsplass.

Offensiv satsing
Som tenkt, så gjort: På samtlige avdelinger informerte Skjervagen om, og demonstrerte, Qigong-øvelsene. Responsen lot ikke vente på seg, og i mai 2002 gikk «startskuddet» med en stor felles treningsøkt utenfor kommunehuset i Fyresdal under ledelse av James A. Nystedt, en av Europas fremste utøvere av Qigong. På flere av avdelingene har treningen fortsatt, og så tent på de mulige helsegevinstene ble kommunens folkevalge at Skjervagen har fått innvilget to års permisjon med (en noe redusert) lønn fra rådmannsjobben for å utdanne seg til fullverdig Qigong-behandler. – Jeg synes det er flott å være rådmann i en kommune som satser så offensivt på sine ansattes helse og velferd, sier han. På hver avdeling er det en særskilt trenet person som har som oppgave å organisere treningen og å rettlede. Elisbeth Bratsberg er en av disse «superbrukerne», og hun synes at noen finere start på dagen enn Qigong-øvelsene går det ikke an å få. – Dette ser vi fram til alle sammen. Det er viktig å forebygge mot belastningsskader. I tillegg gir disse minuttene oss også et flott sosialt samvær. Så dette vil vi fortsette med, sier hun.

Personvern og cookies