Trimmer ned sykefraværet

Tekst: Thor A. Nagell (2003)

 

MOLDE: Hver dag stiller 15-18 ansatte opp på trim med frisk musikk i de store lokalene på hovedterminalen for Posten i Årødalen i Molde. Avkobling fra monotont og tungt arbeid skaper liv og røre, godt humør og latter. – Og trimmen sørger i tillegg klart for redusert sykefravær, sier teamleder Toril Bergsli.

Klokken 12.50 hver eneste dag ljomer det livlig musikk ut fra kasettspilleren. Og ansatte reiser seg fra postsorteringsplassene sine for å hoppe og sprette og bøye og strekke ut. Turnprogrammet fra Norges Idrettsforbund inspirerer til livlig trim med påfølgende latter og godt humør. I de ganske nye lokalene i Årødalen blir post sortert for hele Romsdal og Nordmøre. I alt er det 60 ansatte her.

Populært avbrekk
– Vi har hatt slik trim her på Posten i flere år. Selv har jeg vært ansatt her i ett år og hver eneste dag har vi trim hvis det da ikke er en eller annen helt spesiell grunn som forhindrer det. Det er et populært avbrekk i en slitsom arbeidsdag, sier teamleder Toril Bergsli (45). Hun forteller at de ansatte ordner opp programmet selv. Turnprogrammet de får fra idrettsforbundet blir skiftet ut en gang i blant og opplegget er nå så innarbeidet at det er en helt naturlig del av arbeidsdagen. Ti minutters avbrekk er kjærkomment for samtlige deltakere. – Du mener dere rett og slett trimmer ned fraværet? – Ja, det er jeg helt overbevist om. Den jobben folk har her er gjerne statisk og da gjør det ekstra godt å få løsnet opp på stive nakker og muskler ellers i kroppen. De som av en eller annen grunn ikke har fått anledning til å delta en del ganger sier de stivner i nakke og rygg og føler de faller fortere fra. Før jul var det for eksempel ekstra hektiske tider slik at vi droppet opplegget noen dager. Da var det flere som kom og ba om at vi for all del måtte få trimprogrammet inn igjen.

Belastningsskader
Sykefraværet hos Posten totalt ligger på 10,6 prosent. Det er et tall ledelsen sentralt ønsker å få ned. – Det er (ofte dl) en svært tung jobb mange ansatte har her. Det dreier seg ofte om sortering av større pakker. Det kan for mange ende opp med belastningsskader. Det er også en grunn til at vi har dette tiltaket. Jeg er helt overbevist om at dette avbrekket på bare ti minutter nærmest gjør «underverker», sier Toril Bergsli. – Hva med humøret? – Vi får oss ofte en liten latter under trimmen. Det er klart dette også virker inn på humøret i positiv forstand, sier Bergsli med overbevisning. Hun understreker at det selvsagt ikke er noen form for «tvang»: – Dette skal være lystbetont, sier hun.

Rift om instruktøren
Det er ikke bare trim på jobben for de ansatte her. Noen ildsjeler har opprettet en trimgruppe som stadig arrangerer turer ut i naturen rundt Molde. Turer opp til Varden ovenfor byen er for eksempel svært populære. Disse legges opp på tidspunkt da alle kan være med. I tillegg er det et velutstyrt trimrom på arbeidsplassen, og bedre skal det bli. Akkurat i disse dager er det bestilt inn nye apparater her. Egen instruktør for å veilede hvordan disse skal brukes skikkelig er også på vei. – Her er det stor rift blant de ansatte for å få profesjonell innføring. Svært mange har meldt seg på for å være med på opplegget. Det viser at folk skjønner hvor verdifullt det er å få litt trim i hverdagen, sier teamlederen. – Du anbefaler andre arbeidsplasser å innføre lignende ordninger? – Så absolutt! Dersom man skal holde kroppen i form er det selvsagt viktig å trimme litt en gang i blant. Og da er dette et ideelt innslag for svært mange i en ellers travel hverdag, sier Toril Bergsli.

Personvern og cookies