– Tillitsvalgte og ansatte bidrar til at ledere fatter gode beslutninger

Tillitsvalgte og ansatte må bidra til at lederne tar gode beslutninger når de skal lede i krevende tider. Det var en av flere oppfordringer fra Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten på Arbeidsmiljøkongressen 2016. 

Arbeidsmiljøkongressen 2016 er vel overstått for denne gang, og vi oppsummerer høydepunktene fra Grieghallen. Om lag 1000 deltakere fylte Bergens storstue Grieghallen for kunnskapsutveksling om fremtidens arbeidsliv.

Vi må jobbe mer og vi må øke produktiviteten, oppfordret Spekter-sjef Anne-Kari Bratten på kongressens første dag.

– Den norske tradisjonen med at vi løser saker i fellesskap, har tillit til hverandre og har tro på at ledernes beslutning blir bedre dersom de søker råd hos de ansatte fremmer både innovasjon og produktivitet. Derfor må tillitsvalgte og ansatte bidra til at lederne som har ansvaret for virksomhetene, får et best mulig grunnlag til å fatte gode beslutninger når de skal lede virksomhetene gjennom en tid som kan bli noe mer krevende enn det vi har hatt de siste årene, sa Bratten.

 

Roboter, delingsøkonomi og effektivisering på agendaen

Årets tema var arbeidslivets superhelter i fremtidens arbeidsliv. En voksende eldrebølge, økt innvandring, ny teknologi som skal erstatte jobbene våre, og krav til økt produktivitetsvekst vil prege arbeidslivet fremover.

På scenen var det topptunge foredragsholdere som professor Thomas Hylland Eriksen, filosof Henrik Syse, ledelsesblogger Christoffer Hovde, SSB-sjef Christine B. Meyer, journalist Maria Amelie, Venstrepolitiker Sveinung Rotevatn, Spekter-sjef Anne-Kari Bratten og basketballspiller Marco Elsafad.

Forfatter og skribent Elin Ørjasæter konkluderte med at stillingsvernet for ansatte i aldersgruppen 62 til 70 år bør opphøre når man har rett til en pensjon over en viss størrelse. Og kjendislege Jørgen Skavlan oppfordret til å tørre å leve mer intuitivt og ikke miste oss selv til lojalitet.

Det ble en sterk avslutning av årets kongress da scenekunstner Arild Brakstad oppfordret deltakerne til å våge å gå utenfor den rammen vi har plassert oss selv i. Han fortalte åpenhjertig om et liv med angst og tvangstanker.

 

Utdeling av Arbeidsmiljøprisen

Arbeidsmiljøkongressen startet med at arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie delte ut Den Norske Arbeidsmiljøprisen. Årets pris gikk til journalist Gunnar Thorenfeldt i Dagbladet for systematisk gravejournalistisk knyttet til arbeidsmiljø, arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.

Kjetil A. Vedøy ledet juryens arbeid. Det er Arbeidsmiljøsenteret som leder den selvstendige stiftelsen som deler ut den opprinnelige og originale Arbeidsmiljøprisen i Norge.

Arbeidsmiljøkongressen arrangeres hvert andre år og er Nordens største HMS-arrangement. De fleste presentasjonene fra Arbeidsmiljøkongressen 2016 kan lastes ned her.

Personvern og cookies