Tåkelegger innbrudd

Tekst: Mats Løvstad (2010)
Forsikringsselskapenes Godkjenningsnemnd (FG) har for første gang godkjent tåkegeneratorer til sikring mot innbrudd. 

Det høres kanskje ut som noe du kunne lest i Donald Duck, men både norsk forsikringsbransje og næringsliv setter nå sin lit til en dansk produsent av tåkesikring, ifølge tidsskriftet Aktuell Sikkerhet.
– Godkjennelsen er et stort skritt fremover, sier Leif Skydsrud i Vakt Service AS og legger til at han forventer at mange med FG-godkjente alarminstallasjoner vil sikre seg ytterligere med det nye ”våpenet”.

Flere grove tyverier
Butikker med høyrisikovarer som gull, fotoutstyr, elektronikk og kostbare merkevarer har de siste årene opplevd en stor økning i antall innbrudd. Statistisk sentralbyrå registrerte en økning i grove tyverier på 3,6 prosent fra 2008 til 2009, og i enkelte bransjer har økningen vært på nesten 100 prosent de siste to årene. Svein Ivar Riiser i Codan Forsikring sier selskapet nå vil kreve tåkesikring i enkelte utsatte bransjer.
– Tåkesikring er en stor fordel for våre kunder, og inngår som en naturlig del av det skadeforebyggende arbeidet vi driver med.

Lang responstid
Det danske selskapet Protect er verdens største leverandør av tåkesikring, og har siden 2001 produsert og installert over 30.000 anlegg med tåkesikring over hele verden.
– Vi har sett eksempler på at forsikringsselskaper vil femdoble premien for særlig utsatte forretninger dersom de ikke sikres ytterligere, sier daglig leder Snorre Strøm i Protect Norge AS.
Tåkesikring har gjennom flere år vært en naturlig del av sikringen for næringsdrivende i blant annet Danmark. I Norge forventes et enda større behov for denne typen sikring fordi politi og vektere grunnet avstander ofte har lang responstid.
– Vi opplever at mange virksomheter med verdifulle, og ekstra attraktive varer, i dag overveier å bygge ut sin elektroniske alarm med én eller flere tåkekanoner, sier Espen Sørgen i G4S Secure Solutions.
Også hovedorganisasjonen for handel og tjenester (HSH) er positive.
– Norge er et langt land, og responstiden for politi og vektere kan bli lang. Våre medlemmer med dyre varer burde derfor anskaffe tåkesikring som en utbygging av eksisterende elektroniske alarm, sier sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke.

Personvern og cookies