Svangre menn

Tekst: Mats Løvstad (2011)

 

Ja, du leste riktig. I fjor hadde 81 menn sykefravær grunnet svangerskapssykdommer, ifølge Nav.

Dette kommer frem av etatens sykefraværsstatistikk for tredje kvartal i perioden 2001 til 2010. Er det en ubenyttet mulighet her som menn flest ikke vet om? Dette måtte undertegnede undersøke nærmere. En forholdsvis lang telefonsamtale til Navs informasjonsavdelingen gir få svar, mye undring og mange videresendelser. Til slutt får jeg beskjed om at dette må de få tid til å fordøye. Noen timer senere dumper følgende svar ned i innboksen:

Noen av diagnosekodene som ligger under samlebetegnelsen “svangerskapssykdommer” er knyttet til infertilitet, prevensjon, fødsel og familieplanlegging. Det er grunnen til at menn også er representert i denne statistikken.

Hvis dette stemmer burde da tallet være mye høyere enn 81, tenker jeg. Familieplanlegging er da et ganske vanlig fenomen i forbindelse med en fødsel? Ny telefon til Nav, der de ber om mer betenkningstid. Ikke lett dette.
Klassifiseringssystemet og kodekartet ICPC2 ligger til grunn for sykefraværsstatistikken. Kodeverket er ikke laget for sykemeldinger primært, men brukes av legene for å sette en diagnose, forklarer kommunikasjonsrådgiver Marianne Pedersen.
– Så hvis en lege gir en mann diagnosen “svangerskapssykdom”, blir det å delta på en fødsel da regnet som “sykdom” i deres statistikk?
– Grunnene til systemet er forklart i det nevnte klassifiseringssystemet. Der finner du også hvilke regler som gjelder for koding, samt en oversikt over alle diagnosegruppene. Legene er tilrådet å studere denne klassifiseringen nøye, og det gis undervisning i den på medisinstudiet.
– Jaha, men hvis det er slik at menn bruker svangerskapssykdommer under dekke av familieplanlegging, er ikke det også litt rart? Menn har da andre ordninger som skal sikre dem tid til å planlegge en familieforøkelse i for- og etterkant?
– De tilfeller som vi ser i statistikken over menn med en diagnose fra kapitlet «Svangerskap, fødsel og familieplanlegging», som vi har betegnet som «svangerskapssykdommer”, er et veldig lite antall i den store sammenheng.
– Joda, men da er kanskje svangerskapssykdommer en litt upresis og unødvendig betegnelse for denne vesle gruppen?
– Ja, vi får kanskje se på om vi skal endre akkurat det.

Telefonrøret legges på, og jeg er usikker på om jeg egentlig ble noe klokere. Jeg returnerer til den trygge statistikken, der tallenes tale er klar. I 2001 utgjorde svangerskapssykdommer hos menn 0,03 % av det totale antall sykefraværstilfeller for menn. Med fjorårets 81 tilfeller har prosenten steget til 0,04. Kjør sykefraværsdebatt.

Personvern og cookies