Stress gir helsefare

Tekst: Turid Børtnes (2008)
For første gang har forskere funnet bevis for at en stressende jobb kan føre til direkte helseskader, slik som hjerteinfarkt eller hjertekrampe. 

En studie gjort av et britisk forskerteam, publisert i European Heart Journal, viser at personer under 50 år har en ekstra stor risiko for å rammes av hjerte-/karsykdommer om de har et stressende arbeid. Risikoen er 70 prosent høyere enn blant dem som kan ta det roligere på jobben, melder den svenske Arbetsmiljöupplysningen. Forskerne har fulgt 10.000 offentlig ansatte i alderen 35-55 år gjennom en periode på tolv år.

Pass på livsstilen
Seniorforsker Tarani Chandola mener at mellom 5 og 10 prosent av all hjerte-/karsykdom kan skyldes stress på jobben. Forskerne har funnet ut at stress påvirker den delen av nervesystemet som styrer hjertets arbeid, slik at hjertet blir for dårlig til å endre slagfrekvensen mellom arbeid og hvile. Dette sliter på hjertet. Stressede personer har også for mye av stresshormonet kortisol i kroppen, noe som kan skade blodkarene. Det viktigste for å unngå å bli stress-syk, er at arbeidssituasjonen forandres slik at det blir større mulighet til å påvirke eget arbeid. Dessuten er det viktig å forandre mosjons- og matvaner i en sunnere retning.

Flere er stresset
En svensk undersøkelse viser at stress på jobben øker blant svenske arbeidstakere. Arbets- og miljömedicin innom Centrum för folkhälsa i Stockholm har avdekket at hver femte kvinne og hver sjette mann i Stockholm har et så stressende arbeid at det kan føre til helseskader. Det er ansatte innen servicebransjen som er mest utsatt for stress.

Personvern og cookies