– Største våset jeg har hørt

Tekst: Mats Løvstad (2011)

 

LO-leder Roar Flåthen er oppgitt over forslaget fra FrP om å endre arbeidsmiljøloven.

Stortingspolitiker Robert Eriksson fortalte nylig til NRK at han ønsker å foreslå endringer i arbeidsmiljølovens bestemmelser, om blant annet betalt overtid og faste pauser. Mer presist; han ønsker å fjerne dem. Eriksson mener hver enkelt arbeidstaker selv skal kjempe frem hvilke pauser og arbeidstider han eller hun skal ha.
– Vi ser i dag at arbeidsmiljøloven er utdatert for veldig mange yrkesgrupper. Stadig flere må søke dispensasjon for å få arbeidshverdagen til å gå i hop, sier Eriksson til NRK.

Raserer arbeidsmiljøloven
Forslaget får LOs mektige leder, Roar Flåthen, til å tenne på alle pluggene.
– Dette er det største våset jeg har hørt, sier Flåthen som mener forslaget fra FrPs stortingsgruppe vil rasere arbeidsmiljøloven, som har blitt kjempet frem nettopp for å sikre arbeidernes rettigheter.
– Dette er helt håpløst. Det vil stille klokka ti år tilbake når det gjelder arbeidstakernes rettigheter og innflytelse over egen arbeidssituasjon, slår han fast.

Vekk med betalt overtid
En normalarbeidsuke er i dag på 37,5 timer for de næringene som har inngått tariffavtale. Eriksson mener 40 timer burde være normalen for alle.
– Kanskje er det bedre at folk skal jobbe en halvtime mer hver dag, enn at de blir tvunget til å arbeide til de er 71-72 år for å oppnå samme pensjoner, argumenterer han.
En mer fleksibel arbeidstid kan være løsningen på velferdsutfordringene Norge vil få i fremtiden, mener Eriksson. Derfor foreslår han altså å fjerne reglene for betalt overtid, for hvor lange pauser man skal ha og vil innføre at man ikke skal ha pause før det har gått seks timer av arbeidshverdagen.

Personvern og cookies