Sterke meninger

Tekst: Mats Løvstad (2011)
Treningsguru Yngvar Andersen forteller deg mer enn gjerne at de neste ukene blir et blodslit.

Yngvar Andersen åpner døra til treningssenteret sitt på Lysaker. Et stort smil, enda større muskler og det lyser genuint engasjement av hele fyren når han prater.
– Du er alltid i så himla godt humør, men så sies det vel også at god helse bidrar til nettopp det?
– Ja, jeg har jo sett studier på folk som er reelt gamle, men som ser yngre ut, og det som er sammenfallende der er godt humør. Og mosjon, selvsagt. Det fører igjen til at man er mer fornøyd, noe som kan bety at man lever lenger.
– Så det er derfor du alltid smiler så fælt?
– Hehe, ja, men jeg trener faktisk ikke så voldsomt mye. Men jeg beveger meg mye, blant annet fordi jeg aldri har hatt lappen.
– Redd for å bli lat?
– Nå har det jo nesten blitt en sånn identitetsgreie, men utgangspunktet stammer fra studietiden da jeg var veldig opptatt av å være miljøbevisst. Jeg var veldig «rød», og leste Das Kapital (Karl Marx journ.anm) og slike ting, sier Andersen og tenker seg litt om før han bryter ut i et ærlig smil. Historien må korrigeres litt.
– Også var det et par damer jeg ville imponere. Jeg tenkte vel at hvis jeg lot være å ta lappen, og sa at det er på grunn av miljøet, så gjorde jeg meg selv litt mer spesiell. Men som det ofte går når man prøver for hardt; det funket ikke. Men det har gitt meg mange kilometer med gange og sykling i det minste.

Multitalent

I ungdommen var Andersen et stort talent i friidrett, og han ble juniornorgesmester i kule, diskos og spyd. 20 år senere, angrer han ikke på at han valgte å bruke talentet sitt på å få andre i form i stedet.
– Jeg hadde ikke det som er aller viktigst hvis du skal bli toppidrettsutøver, og det er tålmodighet med deg selv. Jeg hadde alltid en enorm giv i noen måneder før det dabbet av. Dessuten har jeg alltid vært glad i å gjøre mange forskjellige ting.
Men den samme utålmodigheten kunne brukes på et annet felt.
– Jeg er helt motsatt i forhold til folk rundt meg, så egentlig har jeg et litt schizofrent forhold til tålmodighet. Jeg har opplevd å jobbe med folk som har stått på stedet hvil i to år, uten å komme videre, men jeg gir meg aldri. Hadde det vært meg selv, hadde jeg gitt meg etter en måned, flirer han.
Oppveksten fant sted i Luster, en liten bygd helt innerst i Sogn og Fjordane. I 1993 flyttet han til Oslo for å studere, noe som til slutt endte med utdannelsen som personlig trener ved Norges Idrettshøgskole. I 2005 startet han treningskjeden Mykjemeir, et navn som klinger godt på sognedialekt. Andersen har blitt belønnet med flere priser for å fremme nynorsken, og senest i år fikk han Målprisen av Noregs Mållag.
– Det er jeg selvsagt stolt av. Det med dialekten gjør faktisk ting litt lettere for meg på den måten at når jeg skal komme med et budskap, så er jeg mer fri. Jeg kan fokusere på innholdet. Skulle jeg lagt om til bokmål, blir det fort mindre troverdig. Det finnes nok av eksempler på det.

Kontroversiell

For er det noe Andersen er opptatt av, så er det å si akkurat det han mener. Det har ført til at enkelte av uttalelsene hans har møtt motbør blant kolleger i fitnessbransjen. Spesielt det at trening ikke skal være gøy, men at det er en jobb som må gjøres, skapte en del debatt.
– Det står jeg for. Hvis vi skal si til alle som prøver å komme i form at de skal ha det morsomt, så vil veldig mange bli skuffet. Resultatet er at flere gir opp, eller tenker at de gjør noe feil.
– Ble du overrasket over hvor mange som reagerte på det du sa?
– Det var mest bransjekolleger som reagerte. Det tror jeg henger sammen med at flesteparten av dem har vokst opp i aktive miljø, tatt en utdanning i et miljø som er enda sprekere og at de selv trener to timer om dagen. Til slutt har du knapt et menneske i ditt nettverk, eller familie, som er i nærheten av å være i dårlig form. Da kan det bli litt vanskelig å begripe hvor landet ligger, sier Andersen som innrømmer at han selv tok et oppgjør med seg selv på den fronten.
– Det gikk plutselig opp for meg. Litt sånn «hva er det jeg står og sier til folk?», så jeg bestemte meg for å være ærlig. Alle som har vært i dårlig form vet at det kan være et blodslit å komme i gang med trening. Det er ikke noen vond vilje i det jeg sier, og mange mener at veien til god form går gjennom trivsel og gode opplevelser. Alle er jo enige i at trening er bra, men det er litt naivt å tro at det skal være en lek hele veien.

Spiser dessert hver dag

Lavkarbo er i vinden, og bølgen av dietter og kostholdsprodukter er nærmest endeløs. Andersen skulle ønske at litt flere fokuserte på trening, fremfor hva de putter i seg.
– Først av alt fordi det handler om å ha det bra med seg selv, og hvis du ser på noen av de bloggene som fronter diverse dietter, så ser man at personene ikke har det bra. Summen av det å drive med fysisk aktivitet slår enhver diett ned i støvlene over tid. Det en putter i seg har selvsagt noe å si, men ved å trene får du ofte bedre kosthold med på kjøpet. Skal du raskt ned i vekt så kan sikkert mange dietter fungere, men det store spørsmålet mange ikke stiller seg er: Hvor interessant er vektreduksjon på kort tid? Jo større fremgangen er på kort tid, dess verre blir resultatet på sikt.
– Hvordan er du selv i forhold til kosthold? Teller du kalorier?
– Jeg er fryktelig glad i god mat, og spiser faktisk dessert hver dag. Men jeg spiser det i små mengder. Jeg tror på at hvis du spiser skikkelig god mat, så nyter du det mer og dermed begrenser mengden seg naturlig.
– Men hvordan er du i forhold til folk rundt deg? Blir du lett dømmende?
– Jeg lever jo i jobben min, men det er ikke sånn at venner får en melding midt i matfatet. Jeg tror heller det er litt motsatt; at venner spør meg hva som er lurt å spise.
– Du reiser jo mye rundt. Hvordan er den fysiske formen til nordmenn generelt?
– Det er noen få prosent som er fryktelig spreke, men vi er mye feitere nå enn for femti år siden. Det mener jeg er det kanskje beste bildet på at dette med dietter og fokus på kosthold; hovedgrunnen til at vi veier mer er ikke pasta, ris eller brød. Årsaken er mindre aktivitet, og mer junk food. Det er der jobben ligger; å få folk til å bevege seg, sier han.

Jul med måte

Nettopp det ønsker Andersen å bidra til med sin nye bok, Kom i form med Yngvar.
– Det er lite tekst. Først og fremst er det en bruksbok med oppskrifter på hvordan du kan legge opp treningen når du er i startgropa, eller hvis du sliter med å få på plass rutiner. Andre halvdel er en kokebok der fokuset er på god hverdagsmat, med tilgjengelige råvarer, som er rask å lage.
– Hvordan er du selv på kjøkkenet?
– Det er kona som er sjefskokken, men jeg er glad i å lage mat. Dessverre litt dårlig teknisk, så malen har blitt at det jeg klarer å lage, det får innpass i boka. Gode ting en får gjort er fantastisk mye bedre enn fantastiske ting en ikke får gjort.
– Det nærmer seg jul, og derav mye god mat. Noen tips?
– Det kan kanskje være greit å stoppe litt opp nå som julebord og alt setter inn, og spørre seg selv hvor man ønsker å være når juleferien er over. Vil du komme tilbake med energi og fornyet kraft, eller være sliten og tyngre? Selvsagt må en ikke finne på noe annet enn å nyte julematen, men god tid er viktig. Det å nyte hver bit. Selv om du har kapasitet til å spise to kg, så er man som regel mer enn fornøyd en stund før det. Så slipper du å ligge på sofaen i to timer etter julemiddagen, og kan bruke tida på å være sosial, og ha det hyggelig i stedet. //

Yngvar Andersen

Alder: 37
Sivilstatus: gift
Yrke: personlig trener
Interesser: prating
Andersen er blitt en populær foredragsholder over hele Norge, og som deltager må du være beredt på å tilbringe lite tid i stolen

Personvern og cookies