Større effekt
Ingrid Finboe Svendsen, direktør i Arbeidstilsynet, mener at den store oppgangen først og fremst skyldes mer målrettet og strategisk tilsynsarbeid. Kort sagt betyr det at AT har prioritert tilsyn i de bransjene der de mener behovet er størst. I den forbindelse viser Finboe Svendsen også til det arbeidet Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) og Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø og -helse (NOA) gjør som viktige samarbeidspartnere for Arbeidstilsynet. En tydelig indikator på mer målrettet virksomhet er forholdet mellom antall tilsyn og resultatene av tilsynene.
Flere reaksjoner
I 2008 resulterte 8.500 av Arbeidstilsynets tilsynsbesøk i minst en reaksjon for hvert tilsyn. Dette året gjaldt det 61 prosent av tilsynene. Til sammenligning var det bare 44 prosent av tilsynene i 2004 som endte med en eller flere reaksjoner. En reaksjon fra Arbeidstilsynet kommer vanligvis i form av pålegg, stansing av arbeidet eller tvangsmulkt.
Utsatte bransjer
Det er bygg- og anleggsbransjen som har fått flest besøk fra Arbeidstilsynet, tett fulgt av varehandelen. Over halvparten av alle tilsynene er gjennomført i bedrifter i de to bransjene, opplyser Arbeidstilsynet. Hovedmålsettingen for etaten er å bidra til å forebygge arbeidsrelaterte sykdommer og skader. Gjennom arbeidsmiljøloven skal Arbeidstilsynet sikre at arbeidstakerne har et trygt og inkluderende arbeidsliv med sikre tilsettingsforhold og en meningsfylt arbeidssituasjon. Etaten spiller dermed en viktig rolle i myndighetenes arbeid med å motvirke sykdom, frafall og utstøting fra arbeidslivet, sier direktør Finboe Svendsen.