Startet på ny frisk som 61-åring

Tekst: Turid Børtnes (2004)
– Kjell Vasseng var 61 år da han begynte her for et snautt år siden. Det er nok ikke så mange som begynner i helt ny jobb i den alderen, sier tollsjef Tore Johansen i Nor-Cargo Thermo. – Det er vel ikke så mange som ansetter folk i den alderen heller, kommer det raskt fra fortollingsmedarbeideren.

Kjell Vassengs historie viser at det lønner seg å være aktiv og stå på. Han drev et mindre importfirma, men ble syk. Da måtte han trappe ned på det hardkjøret det er å drive eget firma, og endte med å måtte selge.

På skolebenken
– Jeg lurte på hva jeg skulle gjøre, det fristet ikke å sitte med hendene i fanget og leve på trygd. Han fikk tilbud om speditørskole og tollbehandlingskurs i regi av Logistikk- og Transportindustriens Landsforening. I mellomtiden hadde han også vært litt i kontakt med Nor-Cargo Thermo. Vasseng hadde drevet med import av matvarer, så han kjente en del til regelverket. Men han var ikke klar over at det var et eget yrke man kunne utdanne seg til. – Jeg satte meg på skolebenken igjen, og kunne heldigvis begynne med noe jeg hadde noe greie på. Jeg har litt peiling på noe av regelverket i forbindelse med import av mat, det kan være ganske innviklet.

– Hadde kompetansen
Sjefen hans, Tore Johansen sier smilende at han for lengst er kommet over «eldreskrekken». Han er mange år yngre enn Vasseng, men jobbet sammen med sin forgjenger inntil denne gikk av ved 67 års alder i fjor og lærte masse av han. – Vi trengte hjelp til spesielle oppgaver. Da Kjell tok kontakt og det viste seg at han hadde den rette bakgrunn og utdannelse, var jobben hans. Jobben byr på mange utfordringer. Vasseng må forholde seg til en rekke regler og importbestemmelser i forhold til forskjellige matvareslag, tollbarrierer, diverse frihandelsavtaler, alle unntakene og lignende. I tillegg kommer myndighetenes krav. Dessuten skal alt gå fort, feilfritt og effektivt for seg. Dataskrekk har han ikke, han har jobbet med data før. Men han måtte oppdatere seg på det området også og mer skal det bli. Nå skal hele bedriftens system byttes ut. Johansen sier at de var forberedt på at 61-åringen hadde en litt lengre læringskurve enn de unge som er vokst opp med data, men det viste seg at dette ble fullstendig kompensert av de fordelene erfaringen ga.

Vilje til omstilling
– Hvordan var det å komme i fast arbeid i forhold til å jobbe selvstendig i eget firma? – Det var veldig viktig hvordan bedriften tok imot meg, her følte jeg meg velkommen. Ellers kan det ikke sammenlignes, her er det ordnede forhold med fast arbeidstid og fri både i helger og ferier. Det var helt ukjent da jeg drev for meg selv. Da var jobben med meg overalt. Vasseng har også en god del å fortelle om sin erfaring med myndighetene og deres syn på dem som driver småbedrifter i dag. Mottoet til myndighetene synes å være: Driver du lovlig, er du en dust, tjener du penger, er du en kjeltring. Det er ikke noe godt klima for mindre bedrifter i Norge, mener han. Han har også noen råd til dem som er kommet opp i årene og vil skaffe seg noe å gjøre. – Du må vise vilje til omstilling, ikke sitte med hendene i fanget. Dessuten er det ingen vits i å ha kunnskap og erfaring hvis ingen vet hva du kan. Du må selv ta noen initiativ. Selv har han fremtiden klar, han fortsetter på Nor-Cargo Thermo så lenge de vil ha ham.

Personvern og cookies