Slik sparer du stortåa

Tekst: Lars Aarønæs (2004)

 

I mange jobber er det arbeidgiverens ansvar å sørge for at du har fottøy som passer. Men også her er det slik at den kjenner skoen best som har den på. Hvilke vernesko skal du velge?

Å se til er vernefottøy nå ikke til å skille fra hvilket som helst annet fottøy. For noen år siden så skoene kanskje verre ut enn eskene de var pakket i. Men nå er det et enormt utvalg i flotte vernesko, mange av dem umulig å skille fra alminnelige fritids- og joggesko. For virkelig å understreke komforten, påstår skoprodusentene at «desto mykere yttersåle, desto bedre er fottøyet». Da er det lett å glemme at jo mykere yttersåle, jo varmere sko. De kan rett og slett bli for varme. Grunnen er enkel: Myke yttersåler produserer store mengder varmeenergi. Bare tenk på hvor varm du blir av å gå rundt med joggesko. En enkel regel når du skal velge såle: Jo mykere yttersåle, jo mykere for inni skoen, og jo mykere dekksålen inni skoen er, desto varmere blir den.

Det handler om sikkerhet
Vernefottøy handler likevel ikke først og fremst om komfort, men om høyere sikkerhet. I noen arbeidssituasjoner er vernefottøy påbudt. I andre sammenhenger sørger arbeidsgiveren for sikkerhets skyld for at medarbeiderne bruker det. I forhold til folketallet i Norge er forbruket av vernefottøy enormt: Det selges visstnok 450.000 par i året. Det er mange tær og hæler som trenger beskyttelse – og mange får det. Volumene er store, og skotypene mange. Prisene for vernefottøy starter på samme nivå som for vanlige sko: Rundt 500 kroner. Designet spenner fra den kraftige verneskoletten til dem som faktisk også er egnet som spaser- eller joggesko. Det finnes også vernesandaler og vernetresko, se reportasjen fra Halden.

Stål i hetta
Det er mindre bruk for vernefottøy i industrien – rett og slett fordi det blir mindre av den. Men det veies opp av andre bransjer, som bygg og anlegg. Der blir påleggene fra hovedentreprenørene strengere. Nå er det en del av internkontrollen å sørge for riktig fottøy. De fleste vernesko har stål i tåhetta. Noen kan også ha et komposittmateriale. Hovedsaken er at skoen tåler både trykkbelastning og fall. Falltesten handler om å slippe et spisst, 20 kilos lodd fra en meters høyde ned på skoen. Trykkbelastningen handler om å sette et statisk press på to tonn på skoen. I noen sko finner du en tynn stålsåle i yttersålen. Denne spikertrampsålen hindrer gjennomtråkk. Dermed har for eksempel bygningsarbeidere stor sikkerhet for å unngå å bli skadet av spisse gjenstander. Andre vernesko kan være antistatiske, eller ha energiabsorberende hæler – i likhet med geleinnlegget i joggesko. Noen sko tåler høy varme. Oppfyller de kravet om å ha en varmebestandig såle, skal de motstå 300 varmegrader i ett minutt. I Norge selges det nesten ikke vernefottøy uten at det følger de høyeste EU-kravene, i EN 345.

Problemet med komforten
Det er med vernefottøy som med sikkerhetsbelter i bil og redningsvester i båt: Det er best å bruke dem. Men heldigvis vil de færreste vil bli utsatt for hendelser hvor disse produktene må gjøre det de er beregnet for. Det er grunnen til at den som handler vernefottøy, skal se på komforten en gang til. Hvis du som verneskobruker er fortvilt over at skoene alltid er varme og føttene klamme, så finn sko med bedre lufting. Bruk gjerne også ullstrømper: Ull lar fuktigheten slippe ut, i motsetning til nylon. Husk: Du risikerer mer enn å svette! Det er hudsopp, neglesopp, eksem, nedgrodde negler og sprekker i huden mellom tærne.

Dårlige sko gir vond rygg
Skoene kan også ha noe å si for plager i rygg, kne, ankel, fot, nakke og skulder. Det kan være en sammenheng mellom plager fra ankel og fot, opplevelsen av plassen i skoene og støtdempingen. Legg særlig vekt på støtdemping: Finner du ikke vernesko med tilstrekkelig demping, så prøv ekstra innleggssåler – med slik støtdemping.

Ikke hæla i taket
Ta en ekstra titt neste gang du er i verneskobutikken: Hælen på skoen skal være slik utformet at den ikke øker belastningen på hælen når du går. Symptomer på at hælen er feil utformet, kan være smerter bak i leggen, smerter i selve hælen, smerter under foten og tilbaketrukne tær. Regelen er lett å huske: Hælkappen på en god vernesko skal ha en avrundet form, som er lik formen på hælen din!

Personvern og cookies