Skriften på veggen

Tekst: Grethe Ettung (2011)
Over 4000 tegn fra 130 ulike skriftspråk er hugget inn i en steinvegg i Egypt. Det er Jorunn Sannes (50) sin skyld. 

Sannes har benket seg ved kjøkkenbordet hjemme i huset på Skøyen i Oslo. På veggene henger egenprodusert kunst: et gedigent abstrakt maleri i blåtoner, grafiske trykk av hieroglyfer og en neonlampe på veggen som er formet som et hieroglyftegn.
– Jeg liker å arbeide med ulike uttrykk, og det er fargene som fasinerer meg mest.
Etter endt utdanning på tekstillinja ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, fikk Sannes et ettårig stipend og dro til Mexico. Der studerte hun fargevirkninger på papir og tekstil. På samme tid deltok hun som kunstner i flere arkitektkonkurranser, noe som resulterte i samarbeid på tvers av ulike faggrupper.
– Jeg er veldig sosial av meg, så det er en arbeidsform som passer meg godt. Dynamikken i ei gruppe gir meg energi, jeg liker at det er litt fart. Jeg er absolutt ingen grublende kunstnertype, fastslår hun.

Ved Nilens bredd
I 1989 vant Snøhetta AS arkitektkonkurransen om gjenreisingen av Bibliotheca Alexandrina i Egypt. Sannes var en del av teamet som tegnet bygget. Hun bidro med formgivningen av den 6000 kvadratmeter store ytterveggen. Hieroglyfer, runer, kinesiske tegn, indianske, sumeriske … Alle har de funnet sin plass på steinveggen tilhørende biblioteket som skal ha vært antikkens største. Og Zenodot, bibliotekets første leder, var visstnok den første som ordnet bøker alfabetisk.
Arkitektene ville at det skulle stå skrevet noe på veggen, men med tanke på de enorme dimensjonene kom Sannes fram til at frittstående skrifttegn var det som egnet seg best. Etter flere års flittig søken, kunne hun presentere over 4000 tegn fra 130 ulike skriftspråk. Deretter startet arbeidet med å tilpasse tegnene til steinblokkene. Blokkene er av granitt, og de er hentet ut fra et område i nærheten av Aswan-dammen. De måler 1×2 meter hver seg, og på det høyeste ruver veggen 32 meter over bakken.
Resultatet av skriften på veggen ble et forenklet, stilisert uttrykk, hvor noen av skrifttegnene er veldig små, mens andre er ti steiner høye.

 

Les mer i Arbeidsmiljø nummer 1 – 2011

Abonner på bladet her

Personvern og cookies