Sjauer 30 tonn ribbe

Tekst: Turid Børtnes (2006)

 

– Hvis jeg lar være å gå på den ukentlige trimmen fordi jeg har så mye å gjøre, er det ingen som kommer til å takke meg den dagen jeg blir sykmeldt.  

Edel Kirkeberg Holm, som arbeider i ekspedisjonen på Gilde med å pakke og lempe frossen ribbe i førjulsstria, er ikke redd for å si fra. Hun har egentlig så mye å gjøre at hun burde stå over trimhalvtimen, men er helt klar på at det kan komme til å straffe seg senere med vonde skuldre.

Vil trimme
– Jeg lukker øynene for all ribba og går ned og trimmer, ellers orker jeg ikke å stå på så mye som trengs i denne jobben nå. I noen hektiske uker før jul håndterer hun i gjennomsnitt 30 tonn frossen ribbe daglig. Ribbestykkene, som er ferdig oppdelt og emballert, skal pakkes og merkes for utsending til kunder i Sør-Norge. Mye av arbeidet er automatisert, men mye må også gjøres for hånd. – Arbeidstiden nå er enkel å holde rede på, den er fra to til to, som Kirkeberg Holm sier. Det betyr at de to arbeidsskiftene deler døgnet mellom seg. Avdelingen holder et høyt tempo og de jobber i et kaldt kjølemiljø. Kjøttet er ofte frossent og lufttemperaturen skal ikke være over sju grader av hensyn til kjøttvarene.

Sterke ansatte et aktivum
– Denne avdelingen, som også er den med flest ansatte, har de tyngste løftene, opplyser sosialtillitsvalgt Ann Kristin Kvaløsund, som selv jobber på avdelingen. Dette var også den første avdelingen ved bedriften som gikk over på en to-skift ordning. Tidligere jobbet de ansatte enten dagskift eller kveldsskift. Kvaløsund er stolt av at de har klart å få til dette så smertefritt. Vi brukte lang tid på overgangen, minst ett år og det trengte vi. Blant annet måtte vi få til en barnehageordning for dem med små barn. En viktig forutsetning for å lykkes var at ledelsen og de tillitsvalgte jobbet tett sammen. – En sterk klubb og sterke ansatte som tør å si fra når noe er galt, er et stort aktivum for bedriften.

Personvern og cookies