Sikkerhet er avgjørende

Tekst: Turid Børtnes (2010)
– Det er en ting vi aldri kan gå på akkord med uansett hva vi produserer, det er sikkerheten til plagget.

Cato Svendsen, produkt- og konseptsjef i Norges største produsent av arbeidsklær, Wenaas AS, er ikke et øyeblikk i tvil når vi spør han om hva som er de viktigste egenskapene til gode og funksjonelle arbeidsklær.

Beskyttelse

– Sikkerheten ligger øverst på prioriteringslista, uansett hvilket markedssegment vi snakker om. Vi produserer arbeidstøy for mange bransjer og formål, den viktigste kvaliteten til plagget er at det holder mål sikkerhetsmessig.
Svendsen forklarer at alle produsenter av sikkerhetsklær må forholde seg til en europeisk norm (EN-norm) som er en standard for slike produkter. Det setter en del rammer for hvordan produktet skal være.
– Vi kan si at det gir visse retningslinjer for hvor kreative vi kan være. De fire viktigste elementene i denne normen dreier seg om fluoriserende egenskaper, flammehemmende, antistatiske og olje- og kjemikaliebestandige. Dette er elementer som må være på plass for at plagget skal kunne fungere etter forutsetningene, som er å beskytte arbeidstakeren.

Funksjonalitet

Men det at produsentene må følge samme standard, betyr ikke at alle produktene blir like. Svendsen presiserer at EN-normen er en minimumsstandard, den sier for eksempel ikke noe om kvaliteten på produktet.
Slitestyrke er blant annet avhengig av råvarene, det er masse å velge blant når det gjelder tekstiler.
Komfort og brukervennlighet er en annen sak, det er utrolig viktig for arbeidsklær. Det er en selvfølge at en skal ha det bra på jobb, men det har også med sikkerhet å gjøre. Klær som føles ukomfortable under arbeidet, blir ofte ikke brukt. Det kan medføre at et uhell, for eksempel sprut av kjemikalier eller varmt metall, kan få svært alvorlige følger for den det gjelder.
– Passformen må også være tilpasset jobben og det prøver vi å få til. I mange yrker er det typiske bevegelsesmønstre som går igjen, for eksempel blant sveisere, det tar vi hensyn til ved produksjon av klærne.

Norsk standard

Siden olje- og energibransjen er det viktigste segmentet for Wenaas, legger de særlig vekt på tekniske plagg som gir beskyttelse i en eller annen form, for eksempel mot vær og vind eller flammer.
– Hva med kundene, etterspør de de produktene som gir best beskyttelse og funksjonalitet, eller skjeler de også til prisen?
– Vi har utvilsomt en høy standard når det gjelder arbeidsklær og personlig beskyttelse i Norge. Jeg har inntrykk av at arbeidsgiverne tar avgjørelser på dette området som er basert på god fagkunnskap, eller de delegerer dette til fagpersonell. Dette henger vel også til en viss grad sammen med at vi har sterke arbeidstakerorganisasjoner her i landet som har mye innflytelse på egne arbeidsforhold.
Ellers synes Cato Svendsen at det kan være et paradoks hvordan enkelte vurderer kvalitet og pris på arbeidsklær.
– De kan reagere på prisen på en teknisk funksjonell jakke. Men de tenker ikke over at arbeidstøy brukes minimum åtte timer hver dag, mens de kjøper allværsjakker til flere tusen kroner uten å blunke. Dette er plagg de kanskje bare bruker noen timer i året, til spaserturer i parken eller skogen.

Personvern og cookies