Sens – helsevennlig maling

Tekst: Grethe Ettung (2011)

 

Ingen løsemidler, ingen malingslukt og ingen skadelig avdamping. 

– Produktet Sens er en helt ny akrylkvalitet som blant annet har gjennomgått et ekstra rensetrinn i produksjonsprosessen, forteller Bent Haflan, direktør for Forskning og Utvikling i Jotun Dekorativ.

Ingen skadelig avdamping
Det er bindemiddelet som har blitt ekstra renset. I tillegg har Jotun fremskaffet rene råstoffer, og funnet en helt spesiell sammensetning av konserveringsmidler, for å kunne tilfredsstille NAAFs strenge krav til helsevennlig maling.
-En del råvarer kan inneholde forurensninger. Det kan være flyktige forbindelser eller farlige stoffer. I Sens har vi optimalisert dette ved bruk av rene råstoffer, og råstoffer som ikke inneholder forurensninger som damper av/emitterer, opplyser Haflan.
Det lille som emitterer når Sens tørker, blant annet vann, er ikke skadelig. Sens har en minimal emisjon allerede under påføringen av malingen. Andre vanntynnede interiørmalinger kan bruke opptil to til fire uker på å komme ned på samme nivå som Sens befinner seg på kun timer etter påføring.

Konserverings- og løsemidler
Vanntynnbare malinger må konserveres for ikke å råtne i spannet. De fleste konserveringsmidlene er klassifisert allergifremkallende. Når det gjelder type og tilsatsmengder av de ulike konserveringsmidlene i Sens, er de lavere enn det EU tillater gjennom kosmetikklovgivningen*).
-Det vil si at våre produkter ikke inneholder mer konserveringsmidler enn det som er tillatt brukt i hudpleieprodukter. Sammensetningen av de ulike konserveringsmidlene er også valgt slik at risiko for kryssallergi er minimal, kommenterer Haflan.
Maling med løsemidler (white-spirit) som fortynningsmiddel er mer helsefarlig enn de vannløselige malingstypene. White-spirit tynnet maling er nærmest tabu å benytte som interiørmaling i rom som astmatikere og/eller allergikere skal oppholde seg.

*) Kosmetikklovgivningen innebærer at kosmetiske produkter som markedsføres ikke skal utgjøre en risiko for human helse ved normal bruk. Kosmetikkdirektivet inneholder en liste over stoffer som ikke kan inngå i kosmetiske produkter, og en liste over stoffer som kun kan inngå i produktene under visse forutsetninger.

Personvern og cookies