Saksøker egen arbeidsgiver

Tekst: Mats Løvstad (2011)

 

Hundrevis av telemontører mistet både jobb og rettigheter etter at Telenor gikk over til kun å ha èn entreprenør i hvert fylke. Nå starter rettssakene.

Tidligere opererte alle de tre aktørene Relacom, Eltel Networks og Sønnico i alle fylker. Fylkesmodellen Telenor innførte i fjor har ført til en rasering av arbeidsrettighetene til telemontørene, mener klubbleder Sissel Hallem i Relacom.
– Vi advarte tidlig mot konsekvensene av dette, og mente prosessen måtte foregå som en virksomhetsoverdragelse. Vi ble dessverre ikke hørt av verken våre egne arbeidsgivere, eller Telenor, sier hun til frifagbevegelse.no.

400 oppsigelser
Ett år er nå gått siden den nye ordningen ble innført. På landsbasis har nærmere 400 EL & IT-medlemmer fra de tre telemontørselskapene mottatt oppsigelser. Av disse har mange fått samme type jobb i selskapet som overtok i hjemfylket, men ingen har fått med seg opparbeidede rettigheter som for eksempel ansiennitet. På bakgrunn av dette har EL & IT forberedt en lang rekke rettsaker over hele Norge, og de første startet denne uken i Haugaland tingrett.
– Det er mange i bransjen vår som vil miste ansienniteten sin hvis vi ikke vinner frem i retten, og det kan vi rett og slett ikke akseptere, slår Hallem fast.

– Åpner for utstøting
De tillitsvalgte i alle de tre selskapene står samlet i denne saken. Dette betyr i praksis at alle de tre arbeidsgiverne dermed er saksøkt, selv om det er Telenor som har brakt dem i situasjonen de er i. Saken er prinsipielt viktig for alle som jobber i telesektoren, mener forbundssekretær Reidunn Wahl i EL & IT.
– Telenor eier nesten alt arbeid i bransjen. Vi kan ikke akseptere at arbeidstakere i Eltel Networks, Sønnico og Relacom skal veies og vurderes hver gang Telenor endrer sitt kontraktsregime. Dette gir et utilbørlig utrygt arbeidsmarked, og åpner for utstøting av arbeidstakere, sier hun.

Personvern og cookies