Rak i ryggen, – stål i ben og arme

Tekst: Grethe Ettung (2007)

 

– Jeg får ta med meg noen knokler. Hilde Stabbetorp fra Rommen Felles Bedriftshelsetjeneste skal på dagens første bedriftsbesøk. 

– Så svinger vi med armene, bruk overkroppen, – og bøy i knærne! Det er kjølig på frukt og grønt-avdelingen til Coop Norge, men det affiserer ikke de ansatte som ivrig følger med i instruksjonen som avfyres med militær presisjon. Fysioterapeut Hilde Stabbetorp kjører ryggskole i regi av bedriftshelsetjenesten. – Dette er jo bare sååå bra for dem. Hilde smiler og kommer med oppmunt­rende tilrop til gutta «sine». Hun verdsetter bedriftsledere som vet å ta vare på de ansatte.

Løft med beina
– Disse gutta har tunge løft og stabler i høyden. Potetsekker kan være ganske uhåndterlige, derfor er det så viktig å løfte riktig, kommenterer Hilde. – Det som er skummelt er hvis dere løfter og dreier på overkroppen samtidig, og i det øyeblikket albuene kommer over skuldernivå øker belastningen på nakke og skuldre. Hilde orienterer i konkurranse med kjøle­an­legget, men det distraherer ikke deltagerne. Etter en tyve minutters tid er seansen over. Nå er det tid for en-til-en-samtaler. – Det er ikke alle som liker å ta opp ting i plenum, derfor tilbyr jeg en til en-samtaler, opplyser Hilde. Samtalene foregår på pauserommet. – Kjenner du muskulaturen her? Hilde beveger fingrene over en bred ryggtavle. – Øvelsene som du gjorde nå bør du ta ti ganger, tre til fire ganger per dag. Coop-gutta er såre fornøyde, og ser fram til neste besøk.

Gamle-Erik
Klokken 07.30 var Hilde på plass på Rommen Felles Bedriftshelsetjeneste. Det er mye som skal ordnes før hun kan sette seg i bilen på vei til dagens første oppdrag. – Skriveren virker ikke, er det ikke typisk når en har det travelt. Telefonen ringer. – Ja, hallo, Rommen Felles Bedriftshelsetjeneste, det er Hilde. Skal du ha influensa­vaksine? En finger dras raskt nedover avtaleboka. – Du kan få time i dag klokka ti. Så står gamle-Erik for tur. – Han begynner å dra på årene, men holder seg godt. Hilde demonterer den gamle som viser seg å være en ryggsøyle med tilhørende hofteparti. Ryggskolen omfatter nemlig også undervisning i ryggens anatomi og funksjon, belastninger på ryggen i ulike stillinger, og hvilestillinger for ryggen. Til slutt får verneskoene plass i bagen, sammen med gamle-Erik. – Kommer ikke inn på Coop Norge uten dem, konstaterer fysioterapeuten. Kaffe og idrettsteip Innimellom tyr Hilde til idrettsteip. – Jeg teiper opp gutta på en slik måte at de blir nødt til å bevege seg og foreta løft slik jeg ønsker de skal gjøre det. – Ellers anbefaler jeg mange av ­klientene mine å kjøpe seg en fitnessball til å ha hjemme eller på kontoret. Den kan de sitte på, hoppe med og lignende, da trener du både balanse og muskler. Jeg lager også tilpassede øvelsesprogram. Uten mat og drikke, duger helten ikke. Hilde smører alltid med seg ei matpakke som hun har liggende i bilen. Til tross for fin kantine på Rommen, er det ikke rent sjelden lunsjen inntas fra bilsetet. – Jeg forsøker å være på kontoret fram til lunsj, men ofte må jeg ut i felten. Da er det greit med matpakke. Mandager derimot spiser jeg nesten alltid på kontoret, da har vi nemlig utvidet lunsj slik at vi sammen kan forberede uka. På Coop Norge ber gutta på kaffe. – Jeg sier gjerne ja takk, for det er hyggelig å kunne slå av en prat i ro og mak, men i dag er programmet såpass tettpakket at den koppen får jeg ha til gode.

Personvern og cookies