Politibiler i ny uniform

Tekst: Mats Løvstad (2011)

 

Er du heldig, eller kanskje uheldig, ser du snart denne bilen fremfor deg.

Oslo politidistrikt håper i hvert fall at du vil legge ekstra godt merke til dem fremover. I regi av Politidirektoratet vil de prøve ut ny uniformering på fire av sine kjøretøy ut året.
– Politiet er opptatt av å bli enda mer synlige i trafikken, og øke sikkerheten både til andre trafikanter og våre ansatte, sier assisterende politidirektør Vidar Refvik i Politidirektoratet.

– Skal gi best synlighet
Behovet for ny uniformering av utrykningskjøretøyene har lenge vært diskutert, og nå er de to første bilene klare.
– Hensikten er å få gode innspill og erfaringer. Når prøveperioden er avsluttes, vil vi foreta en evaluering, noe som kan bety at endelig utseende på bilene kan bli endret ytterligere, sier Refvik.
Ulike designløsninger for pilotprosjektet er drøftet i Politidirektoratets rådgivende materiellforum.
– De fluoriserende fargene er valgt og anbefalt av eksperter for at de skal gi best synlighet. Hvitt vil fortsatt være grunnfargen, og svart har vi brukt tidligere. Denne typen merking er også i tråd med EU-standarden og er innført i Sverige, sier Refvik.

Kan bli permanent fra 2012
Bakgrunnen for å starte prøveperioden nå er for å få erfaring fra vinter- og mørkeforhold. En viktig del av evalueringen vil bli å finne ut hvor synlig den nye uniformeringen er under ulike lysforhold. Dersom pilotprosjektet blir en suksess kan dette bli en permanent løsning for samtlige biler fra 2012.
– Vi har fått dispensasjon fra Vegdirektoratet for å kunne bruke den refleksive merkingen. Blir pilotprosjektet permanent, må det eventuelt først godkjennes av Vegdirektoratet og forskrift utarbeides, avslutter Refvik.

Personvern og cookies