På sporet

Tekst: Grethe Ettung (2009)
Privatetterforsker Knut Brende er jevnlig på utkikk etter utro tjenere og svikefulle ektemenn.

Mange av oss kjenner Varg Veum, den bergenske varianten av en hardkokt detektiv, fattig, desillusjonert, men med et hjerte av gull. I motsetning til Veum er privatetterforsker Knut Brende, bosatt på Råholt, så vidt vi vet verken fattig eller desillusjonert. Kanskje har han et hjerte av gull også, i hvert fall brenner han for jobben sin. – Jeg liker å forholde meg til mennesker, bistå dem og løse de sakene som måtte dukke opp. Selv beskriver han seg som en god menneskekjenner, engasjert og ærlig. – Og så er jeg litt nysgjerrig. Dette er egenskaper som unektelig kommer godt med i jobben som etterforsker. For egen regning legger vi til tålmodig, spesielt med tanke på at Brende faktisk liker å sitte stille i timevis i en trang bilkupe, på kafè eller utendørs på en benk, i spaningsøyemed.

Frustrerte fruer og sjalu ektemenn

Vi nærmer oss jul, og med jula følger julebordene, ikke ukjente arenaer for utroskap. Psykolog og familieterapeut Frode Thuen skriver i boka si «Utro. Om kjærlighetens bakgater», at utroskap forekommer forbløffende ofte.
– Er det mange sjalu ektemenn og frustrerte fruer der ute?
– Jeg visste det spørsmålet ville komme, konstaterer Brende med et smil, men kan bekrefte at han får mange forespørsler om spaning på potensielt utro partnere. I slike sammenhenger er det på med findressen og slipset, og skli ubemerket inn blant forventningsfulle julebordsgjester. Men privatetterforskning dreier seg om mye mer enn svartsyke ektemenn og forsmådde fruer. En privatetterforsker påtar seg oppdrag for både privatpersoner og virksomheter. Det kan være alt fra å spore opp forsvunne personer, sannsynliggjøre et menneskes uskyld i straffesaker, tvister i forsikringssaker, personlig vakthold og sikring, til bistand i tilknytning til økonomisk utroskap og mistanke om svinn og tyveri. Mange av oppdragene er saker som er blitt henlagt av politiet, fordi etaten mangler ressurser. Flest oppdrag får han fra privatpersoner og bedrifter innen privat sektor, samt fra advokater som ikke selv har mulighet til å drive etterforskning.

Syv timer i bil

En ny nisje som har oppstått for privatetterforskerne, er utpressing i tilknytning til skatteoppgjørene. – En nisje som kunne ha vært redusert, simpelthen ved å unnlate å offentliggjøre folks inntekter, fastslår Brende. For øvrig har han jobbet med ulike former for utpressing i mange år, hvor personlig vakthold inngår som en del av arbeidsoppgavene. Vaktholdet kan også inkludere hele familier, som det å følge barn til og fra skolen, og til aktiviteter på dag- og kveldstid. Eller det kan være å observere hus og eiendom. Å tilbringe både seks og syv timer sittende i en bil, ville for de fleste av oss vært en tålmodighetsprøve. Brende derimot, trigges av det. – Det er spaning jeg liker best. Når høstmørket setter inn og regnet pisker mot asfalten, kan det være greit å ha tak over hodet, og en bilkupe duger bedre enn ei trekrone, vi skjønner det, men …
– Hva gjør du da, hører på lydbøker?
– Nei, jeg leser VG. Side opp og side ned, og på tvers!

Med parykk og uten bart

Privatetterforskere flest foretrekker en heller anonym tilværelse. Brende mener likevel at det å være i mediene i begrenset omfang, kan være positiv markedsføring. Han har også egen hjemmeside: M16.no. Navnet er en fornorsket versjon av engelske MI6: engelsk etterretning. Brende er heller ikke redd for å bli gjenkjent når han er ute på oppdrag. Med enkle midler skifter han identitet ganske kjapt, dersom det er behov for det. I bilen har han et lite utvalg av skjorter og ytterjakker med ulike farger og snitt, et par capser og en parykk. – Innimellom tar jeg skjegget og barten også. Brende har opptrådt i mange ulike forkledninger og tilsynelatende innehatt en serie ulike yrker. Gjelder oppdraget for eksempel butikktyverier eller svinn fra lager, kan han gå inn som vanlig kunde i butikken for å spane. På et lager kan han ta på seg ulike former for forefallende arbeid, som det å male vegger. – Det er mye å observere når en henger på en stige oppetter en vegg.

Gir meg aldri

Både privatpersoner og bedrifter kan møte på uventede problemer hvis de blir utsatt for noe kriminelt. Saker som anmeldes, blir ofte henlagt, med begrunnelsen at det er manglende ressurser i politiet. Da er det at privatetterforskerne kan gjøre en jobb. Brende har ikke gått lei, selv etter ni år i bransjen. – Kundene er mange, og ikke en dag er lik den forrige. Og sier jeg ja til å ta et oppdrag, gir jeg meg ikke før det er løst. For meg er det viktig å vise engasjement og pågangsmot, være ærlig og oppriktig. Godt humør er heller ingen ulempe. Gleden ved å jobbe er det å kunne hjelpe og bistå dem som kontakter meg, og vinne fram i saker.
– Er det en ensom jobb?
– Nei, det er ofte vi jobber flere sammen. I tilknytning til spaningsoppdrag hvor vi skal følge en person over lengre tid, er det greit å være flere for ikke å vekke mistanke. Brende samarbeider også med politi og advokater, men understreker at han som etterforsker ikke har noen politimyndighet. Overfor politiet er Brende kun en bidragsyter. På spørsmål om bruk av skjulte mikrofoner og andre tekniske hjelpemidler, svarer han at etterforskere som yrkesgruppe må forholde seg til norsk lov og etiske retningslinjer utarbeidet av Norsk Sikkerhetsforening. – Jeg er veldig bevisst på ikke å gå for langt. Som yrkesgruppe må vi være profesjonelle. Kundene må kunne ha full tillit til oss. Og vi har taushetsplikt.

Kampsport

Det er ingen ulempe å være i god form når man arbeider som etterforsker, men på spørsmål om det er en fordel å kunne bedrive selvforsvar, er svaret et bastant nei. – Vi har våre regler å forholde oss til, og vi er ingen torpedoer. At det finnes de som ikke er like fornøyde med å bli utpekt som syndere i en sak, er han heller ikke redd for. – Blir en ansatt tatt for tyveri, og det er jeg som legger fram bevisene i saken, kan nok vedkommende hisse seg opp noe, men stort sett roer det hele seg ganske raskt. Når Brende tar fri fra spaning og mange-timer-i-bilkupe, er det Krav Maga som gjelder. Krav Maga er en form for nærsport og består av en samling ulike teknikker hentet fra bryting, boksing, karate og en rekke andre eldre kampkunster. Brende tok Krav Maga til Norge i 1996, og bygde opp egne kurs for militære og politi, dørvakter og for kvinner. Og kvinnekursene er populære. – På våre kurs lærer de seg å sette motstanderen ut av spill, raskt og effektivt.

Karl og bikkja

To ganger i uka fungerer Brende som instruktør, i tillegg bedriver han egentrening to til tre dager i uka. Skogturer med bikkja, en wheaten-terrier, blir det også tid til. Og som herre så hund; rasen tilskrives å ha både energi og utholdenhet nok til de fleste oppgaver. Skal Brende roe helt ned, foretrekkes fiskestanga og en termos innen rekkevidde.

– Hva med en god bok?

– Det blir ikke tid til lesing, men jeg ser gjerne en film. Helst action. Amerikanske «CSI: Miami», hvor handlingen tar utgangspunkt i kriminalteknisk avdeling i Miami-politiet, er en av favorittene. – Den er jo rettet inn mot mitt arbeidsfelt. Og så liker jeg «Karl & Co». Humor i hverdagen er viktig.

Personvern og cookies