På god fot

Tekst: Grethe Ettung (2006)
– Jeg foretrekker vernesko og vernestøvler som er lette, gir god støtte og motstår både klover og spett, slår bonde Ole Hjerpaasen fast. Innleggssåler og ullsokker gir ytterligere komfort. 

– Jeg sliter ut to par vernesko og to par vernestøvler i løpet av et år, forteller Ole Hjerpaasen. I tilknytning til fjøsarbeidet er det viktig at skoene/støvlene er motstandsdyktige mot urinsyre, at de er sklisikre, har innleggssåler som er godt tilpasset og at de ikke er for tunge. Sist, men ikke minst, må de ha ei tåhette som beskytter mot kraftige klover. – Jeg jobber mellom kuene hele tiden, både når jeg melker, klipper, steller og undersøker dem. Fungerer tåhetta som den skal, er det ikke så farlig om du får deg en trøkk av og til.

I skogen derimot er det verneinnlegget i støvleskaftet Hjerpaasen er mest opptatt av. – Jeg har hatt spor etter motorsaga på støvleskaftet, uten at jeg har registrert at den har vært bort på støvelen før den har bråstoppet. Kunstfiberinnlegget som vernet i støvleskaftet består av, gjør at kjedet på motorsaga kiler seg fast, det fungerer som en stopper. – Jeg må innrømme at det er saga jeg er mest redd for, – at jeg skal glippe når jeg jobber med tømmeret.

Vernesko på post
– Hos oss holder verneskoene ca. ett år, sier Mendo Demiri, hovedverneombud på Postens godssentral på Alnabru i Oslo. – Vi vektlegger sklisikkerhet, funksjonalitet, at det er god demping i skoene fordi vi arbeider på betonggulv, at foten har det romslig og at tåhetta tåler mye. Dersom skoen slites slik at metallet på skotuppen blir synlig, må de byttes ut. Demiri forteller at de på Postens godssentral har nedsatt en testgruppe bestående av fem personer. De skal teste ut fem ulike typer vernesko over en periode. Testerne fører opp sine betraktninger rundt skoen på et bestemt skjema, og ved periodens slutt sammenlignes resultatene. – Da håper vi å komme fram til en vernesko som de fleste vil bli tilfredse med, sier Demiri.

Føtter og innleggssåler
– Det ligger mye teknologi i sportssko, sier Roger Gjøvaag, daglig leder i Synergi handel i Drammen. Tidligere jobbet han i sportsbransjen og så hvordan gode løpesko var avhengig av materiale, oppbygging og dempeegenskaper. – Med tanke på vernesko innledet vi et samarbeid med Forma. De så mulighetene til å utvikle vernesko som har noen av de samme egenskapene som løpesko. Hittil har støtdemping vært det samme som å legge inn gel i helen, nå har de også laget sko med geldemping i forfoten. Dette er spesielt viktig for dem som står og går hele dagen på et hardt underlag. Støtdempingen skal imidlertid ikke være for myk for da kan den påvirke stabiliteten i skoen.

Synergi handel er en del av Synergi helse som foretar helseundersøkelser ute i bedriftene. I den sammenheng gjør de fotanalyser av dem som benytter vernesko og anbefaler bruk av tilpassede innleggssåler i vernesko, uansett merke. – Vi utfører en analyse av føttene ved hjelp av et databasert system. Det betyr at den enkelte tilbys innleggssåler som er tilpasset egen fot for å gi støtdemping, god stabilitet og komfort, forteller Gjøvaag. For at Synergi skal kunne gi de riktige anbefalinger, tar de blant annet hensyn til fotens bue, bredde, brukerens kroppsvekt og på hvilket underlag fottøyet skal benyttes. Gjøvaag påpeker at de på denne måten greier å bistå nærmere 95 prosent av arbeidstakeren på bedriftene de besøker. De resterende fem prosentene må ha hjelp av ortoped. – Riktige vernesko og gode innleggssåler er en god investering for å forebygge slitasjeskader, smerte og tretthet i knær, hofte og rygg, poengterer han.

Pris på vernesko
Det er ikke nødvendigvis en sammenheng mellom pris og kvalitet. Ifølge de største forhandlerne i Norge, bør en lav vernesko stort sett være av bra kvalitet ved en investering på 600 kroner eller mer for et par. Ønskes vernefottøy som skoletter eller skaftestøvler, blir det et par hundrelapper ekstra. Arbeidsgiver har ansvaret for at vernesko kjøpes inn og benyttes. Som med mye annet verneutstyr er arbeidsgiver pålagt å risikovurdere arbeidsplassen og eventuelt pålegge bruk av vernefottøy. Hvis en arbeidstaker ikke følger pålegget, kan vedkommende i ytterste konsekvens få sparken.

Personvern og cookies