Overvekt truer trafikksikkerheten

Tekst: Turid Børtnes (2007)

 

Overvekt blant yrkessjåfører i Finland er en trussel mot trafikksikkerheten, mener finske forskere. Sjåførene har økt risiko for sykdommer som blant annet fører til redusert våkenhet.  

Det finske Arbetshälsoinstitutet har undersøkt helsetilstanden og matvanene til landets 66.000 yrkessjåfører, og kommet til at to av tre lider av overvekt. Blant annet har 40 prosent av de undersøkte metabolt syndrom. Det er en samlebetegnelse på en rekke faktorer, slik som overvekt, som kan føre til hjerte-/karsykdommer og diabetes samt søvnapne, noe som kan føre til økt søvnighet.

Spiser usunt
– Det er sammensatte årsaker til at yrkessjåførene kommer dårlig ut, sier seniorforsker Jaana Laitinen ved Arbetshälsoinstitutetet. På grunn av kjørereglene med krav om regelmessige pauser, er det ofte vanskelig å planlegge stopp ved steder med et variert mattilbud. Særlig om natta kan det bli mye bensinstasjonsmat. Dessuten skorter det også mye på sjåførenes egen bevissthet om hva som er et godt og sunt kosthold, og mange får alt for lite mosjon. Halvparten av sjåførene i undersøkelsen opplyste at de spiste pølser, pizza og hamburgere flere ganger i uka. Bare 56 prosent spiser frokost og under halvparten spiser middag. Noe større andel spiser kveldsmat og 75 prosent får i seg en lunsj. Nå vil yrkessjåførenes egne organisasjoner gjøre noe for å bedre sjåførenes helse og matvaner og har blant annet gått sammen med Finlands hjerteforbund samt en matkjede for å tilby yrkessjåførene lettere og mer fiberrike måltider. Forskerne foreslår også at midjemål og vekt skrives ned i forbindelse med helsekontroll av nyansatte, slik at utviklingen kan følges over tid.

Personvern og cookies