Ofrer seg for kollegene

Tekst: Mats Løvstad (2011)

 

58 ansatte ved REC Wafer på Herøya sier fra seg 40 prosent av lønna, i håp om å redde arbeidsplasser.

I slutten av mai kom meldingen om at 300 ansatte ved REC permitteres fra 1.juli, men allerede har 58 ansatte sagt seg villige til å permitteres i tre måneder, og gå 40 prosent ned i lønn, skriver TA.
– Jeg synes det står stort respekt av dem, sier nestleder Rune Sørensen i Industri Energi ved REC.

Det motsatte av grådighet
Bakgrunnen for permitteringene er sviktende etterspørsel etter solceller, og bedriften har fått beskjed om å gjennomføre store kostnadskutt. Sørensen er spesielt imponert over begrunnelsen til de ansatte som har meldt seg “frivillig” til permittering. Mange av dem har høy ansenitet, og kunne lett spilt dette kortet overfor yngre medarbeidere.
– De sier til den tillitsvalgte at de tåler en nedgang i lønn, i motsetning til kanskje en yngre kollega som er i etableringsfasen. Dette er i den andre enden av grådighetsskalaen, som du ser ellers i verden, sier Sørensen.

Vil redde arbeidsplasser
De permitteringsvillige er hovedsakelig om ansatte over 55 år, med lang yrkeserfaring og høy ansiennitet, opplyser Sørensen.
– De fleste har vært yrkesaktive hele livet. Barna har flyttet ut, og de har lite gjeld. Mange av dem har hytte og båt de liker å holde på med. Sånn sett passer det med permittering fra juli til september. Samtidig gjør de bedriften en tjeneste: De stepper til side for å redde arbeidsplasser.

Tyst direktør
Akkurat hvor mange som må ut i permisjon er foreløpig uklart, men de som styrer kuttene har nå fått en hjelpende hånd fra de ansatte. REC-direktør Andrè Knüppel ønsker ikke å kommentere forhandlingene overfor TA, utover at permisjonsvarsel til de ansatte blir sendt ut i løpet av neste uke.

Personvern og cookies