– Avviser forandringer
– Fleksible arbeidstidsordninger er uansett vanskelig å gjennomføre i en industri der mange går helkontinuerlig skift. Det samme gjelder andre arbeidstidsordninger slik som rett til fritak fra nattarbeid ved helsemessige eller sosiale årsaker, eller deltidsarbeid, sa Grønstøl. En av tilhørere i salen fortalte at flertallet av de ansatte på vedkommendes bedrift hadde avvist å godta en ordning med ønsketurnus på deres arbeidssted. Det samme hadde ledelsen i den lokale fagorganisasjonen gjort. De fryktet problemer med å holde oversikt, særlig i lønnsspørsmål. Ønsketurnus er en ordning som innebærer at alle de ansatte som går skift, skriver sin egen «ønskeliste» over arbeidstider og dager de ønsker å jobbe og så setter ledelsen opp en turnusplan som i størst mulig utstrekning tar hensyn til den enkeltes ønske. Dette er en ordning som har vært prøvd med hell i helsesektoren.
– Lite brutalisering
Sveinung Grønstøl opplyste at Sør-Norge Aluminium hadde klart å innføre en del fleksitid for skiftarbeiderne på 30 til 15 minutter før skiftbytte og 15 minutter etter skiftbytte. Dette har vist seg å være svært vellykket, skiftavløsningene er blitt mye roligere og operatørene har fått tid til å snakke med hverandre. Men Grønstøl trodde ikke at det var akkurat dette lovgiverne hadde i tankene da de utformet arbeidstidsbestemmelsene i loven. Redusert arbeidstid er for eksempel svært vanskelig å gjennomføre. Overtidsbestemmelsene derimot bød ikke på problemer, det er bare selve ledergruppe som omfattes av lovens unntaksbestemmelser. Den påståtte brutaliseringen av arbeidslivet trodde han lite på i egen bransje. Avtaler med den enkelte om mer overtid var neppe aktuelt, bedriften ønsket minst mulig overtid. Som IA-bedrift var målet å komme ned i null skader.
Midlertidige ansettelser
Personalsjef Morten Løwen i Glomma Papp lurte på om det ble oppfattet som politisk livsfarlig å snakke om behovet for midlertidige ansettelser i deler av industrien. Glomma Papp leverer emballasje blant annet til næringsmiddel-, byggevare- og møbelindustrien. Særlig leveranser til næringsmiddelindustrien er svært sesongavhengig, for eksempel emballasje til jordbær. Men det er helt umulig å få myndighetene til å forstå at også Glomma Papp var en sesongbedrift. De åtte-ti personene de trengte ekstra i høysesongen kunne de ansette for så å si dem opp senere når bedriften ikke hadde mer arbeid til dem, men det ville være det samme som å lure dem, mente Løwen. Bedriften løste problemet med en intern avtale mellom partene for den mest hektiske sesongen fra midten av april til midten av september. I slike tilfeller vil midlertidige ansettelser både kunne ivareta bedriftens og samfunnets behov, mente Løwen. Arbeidsmiljø – nr.5 – 2005