Mobbet fra NRK

Tekst: Paul Norberg (2007)

NRK har inngått forlik med journalist Bitte Vatvedt, og har trukket både anken til lagmannsretten og oppsigelsen. Etter 31 år i rikskanalen sier Bitte Vatvedt dermed opp jobben selv, mens NRK betaler erstatning for sin kritikkverdige atferd, mot at hun holder kjeft og forsvinner. Slik har NRK fått fjernet en brysom medarbeider som varslet om trakassering.

Sommeren 2006 vant journalist Bitte Vatvedt en knusende seier over NRK i Oslo tingrett, etter å ha blitt langvarig mobbet av egne ledere i sin arbeidssituasjon. Hun var sykmeldt i to og et halvt år, og har hatt «…et personlig helvete» (Dagbladet 21. juni) på grunn av konflikten med NRK.
Denne saken er ganske typisk for hvordan enkeltpersoner mobbes ut av arbeidslivet, og inngår i en trist statistikk som viser at omkring 5 prosent av arbeidstakerne blir mobbet. Og som dommen fra Oslo tingrett viser, mobbingen skyldtes dårlig lederatferd, som Bitte Vatvedt varslet om.
Direktør Vidar Nordli-Mathisen i NRK bekrefter at det er inngått et forlik, men behandler dette som en personalsak, og ønsker derfor ikke å gi ytterligere kommentarer.

Taushet
De fleste store aktørene i medie-Norge bryr seg ingenting om denne type spørsmål i sin daglige journalistikk. Ikke minst har NRK vært usedvanlig tause i saken til journalist Bitte Vatvedt; en taushet som står i grell kontrast til den offensive, men servile, holdningen rikskanalen har inntatt i sin jakt på LO-leder Gerd-Liv Valla.
Hvorvidt Gerd-Liv Valla har mobbet LOs internasjonale sekretær Ingunn Yssen, eller om det faktisk har vært en kraftig uenighet om hvordan Yssen har utført jobben sin, gjenstår å se. Med alle sine ressurser burde det ikke være vanskelig for NRK å bruke en smule av sin redaksjonelle kapasitet til å granske flere aktører i dette spillet.
Men det er lettere å følge flokken. Mest spesielt kom dette til uttrykk i en for så vidt kuriøs episode i RedaksjonEN (18. januar), hvor programleder Viggo Johansen opptrer som om kamera er slått av, lener seg fortrolig mot VGs Olav Versto og sier: ”Vi har forsøkt å få folk som kan forsvare Gerd-Liv Valla hit i kveld, men det får vi ikke, altså.”
Olav Versto så ut til å mislike situasjonen, og sa (slik man ofte sier i beklemte situasjoner): ”Sier du det?”

Latterliggjøring
Eller hva med den uverdige seansen da landets mest populære talkshow-vert, Fredrik Skavlan, hadde advokat Berit Reiss-Andersen på besøk 19. januar. Etter at advokaten, uimotsagt, fikk fremføre sin historie, konkluderte hun med at ”Valla har fått som fortjent”.
Denne mobbeuttalelsen ble fremført til en million TV-seere, og førte til latter og applaus i salen.
Latterliggjøring er en av de mest fremtredende hersketeknikker, og det verste er når tilskuerne til mobbing humrende støtter mobberen, slik at offeret er sjanseløs til å forsvare seg.
Har jeg nå glemt at det er Gerd-Liv Valla som faktisk er blitt beskyldt for å være mobberen? På ingen måte. Men situasjonen blir ikke bedre av at den angivelige mobberen blir trakassert i full offentlighet.
Kanskje det er flere enn LO som trenger en kartlegging av eget arbeidsmiljø?

Personvern og cookies