Med et skrått blikk på Arbeidsmiljødagene: Det blir ikke fart uten bart!

Tekst: Grethe Ettung (2011)

– Det blir ikke fart uten bart, hilste fylkes­ordfører i Sør-Trøndelag Tore O. Sandvik, de vel 420 deltakerne på Arbeidsmiljødagene i Trondheim. En måling Dagbladet har gjort viser at trøndere, med eller uten bart, oppfattes som harry og sexy. Med tanke på det siste, er det kanskje ikke så rart at studenter som søker seg til Trondheim mottar en «kjærlighets­garanti» ved studiets oppstart. Det vil si at de garantert finner seg en partner i løpet av ­studietida.
Nyslått arbeidsminister Kari Slaatsveen var imidlertid mer opptatt av rulletrapper enn av barter og partnere.
– I rulletrappa står vi til høyre og går til venstre, akkurat som i politikken, konstaterte hun.
Som minister ville hun kvitte seg brått og brutalt med sosial dumping, ufrivillig deltidsarbeid skulle bli historie, og fornøyde arbeidstakere skulle enhver arbeidsplass ha.
– Og når jeg har gjort alt dette, vil jeg ta lunsj!!
Under Arbeidsmiljødagene er det alltid en ære å bli plassert i «sofakroken». Denne gangen var spesialrådgiver i LO, Børre Pettersen, og Gerhard Heiberg, kjent som industri- og idrettsleder, de utvalgte. De skulle grilles av TV Norges kommunikasjonsdirektør Svein Tore Bergestuen.
Med futt og fart, dog uten bart, ga Bergestuen ordet til Gerhard Hellskog!!! Han ble tilgitt. LOs mann derimot, ba pent om å få slippe å bli kalt for Børre Knudsen.
De nevnte herrer diskuterte lederrollen. Heiberg holdt en knapp på Marit Breiviks lederstil.
– Marit har autoritet i motsetning til mange ledere som kun er autoritære.
Pettersen på sin side har jobbet under mang en LO-leder, deriblant Yngve Hågensen:
– Yngve kunne være direkte, og be deg reise et visst sted om morran, men så kunne han komme til lunsj og si at reisa var avlyst!
Så var det klart for NTNU-koret Pirum. «Har det bra som ungkar» lød det fra 18 lystige, unge menn. De hadde tydeligvis satt kjærlighetsgarantien på vent. Ikke før var «Jodel im Trollstigen» avsluttet, ble scenen okkupert av Kamilla og Erik som ikke var verdens beste arbeidskamerater. Arbeidsmiljødagene-deltakerne fikk i oppgave å veilede og gi gode råd. Og det trengtes, for som Kamilla uttrykte det: «Å snakke med Egil er som å spytte i motvind!» Og jobben, den opplevde hun som: «Å sykle opp en bratt bakke med punga dekk!
Foruten å gi råd, fikk deltakerne i løpet av arbeidsmiljødagene innblikk i hvordan de kan avdekke manipulatorer og hypokondere. De lærte om psykiske plager, samt at ufeilbarlige ledere ikke eksisterer. Vi velger å avslutte med Gerhard Heibergs noe spesielle sen-kveld-samtale med daværende statsminister Jan P. Syse. Telefonen ringer. På vei inn i drømme­land, løfter Heiberg av røret.
Heiberg: – Ja, hallo?
Syse: – Det er Syse, – jeg ringer deg som statsminister.
Heiberg: – Javel?! (Min kone har fortalt at da satt jeg i sengen.)
Syse: – Etter nøye overveielser har vi funnet at du er den som er best egnet til å lede LO!
Heiberg, etter tre sekunders «hører-jeg riktig»-stillhet: – Men jeg er jo næringslivsleder??? (Min kone har fortalt at da sto jeg i sengen.)
Syse: -Ja, nettopp derfor!
Fem sekunders total stillhet.
Syse: – Sa jeg LO?
Heiberg: – Ja???
Syse: – Jeg mener selvfølgelig OL!!! //

Personvern og cookies